Tuesday , 21 August 2018
Slide background
Slide background
Slide background

Happy Valentine; Hell of the West; Singapore; Daniël sportman en Hawaii 40 – WTJ 719

WOENSDAG – Valentijnsdag. Komt ie zeker weer met zijn lijstjes van triathlonkoppeltjes? Nee, dat zal ik jullie niet aandoen. Ik vind het altijd al riskant om er als speaker een opmerking over te maken. Voor je het weet, is het even uit of zo. Maar niet vandaag, 14 februari. Dag van de liefde. Of van het doorspoelen van de carnavalskater, dat kan natuurlijk ook.


We hoeven er trouwens niet eens over uit te wijden. Het mooiste koppel Rachel Klamer en Richard Murray heeft dat al gedaan via social media. Dat nemen we daarom graag over.

Origineel is ook het verzoek van de triathlonorganisatie Veenendaal om op deze Valentijnsdag te gaan daten.

  
Emily Donker


Er waren nog wat uitslagen waar we niet bij stil stonden. Op 3 februari bijvoorbeeld de 25e editie van Hell of The West, een halve in Goondiwindi, Australië. Vorig jaar nog met Marion Tuin op een achtste plaats. Dit keer was Emily Donker opvallend goed bezig. Weliswaar al vrijwel haar leven lang wonende in Australië heeft ze een Nederlandse vader. Els Visser heeft Down Under al eens met haar getraind. Ze werd vijfde op zestien minuten van de nummer drie van het laatste WK Ironman, Sarah Crowley. Bij de mannen was Max Neumann de beste. Matt van der Meulen was enige Nederlandse deelnemer, hij finishte 91e.

 
Aquathlon
En de aquathlon van Singapore trok ook drie Nederlandse deelnemers. Een massaal internationaal veld daar in Sentosa trouwens – 500 deelnemers – en de Italiaan Timothy Cosulich en de Hongaarse Anna Eberhardt als winnaars. Jantien Kroese werd 83e, Justin van der Bruggen 122e bij de mannen. Een sprint triathlon in Timanfaya op Lanzarote werd gewonnen door de Let Viktors Vovrusko en de Spaanse Sara Perez Sala. Geen Nederlandse atleten dit maal, wel Amber Rombaut die tweede eindigde. Filip van Craenenbroeck finishte als vijfde.

 
Alphense sportman


De sportverkiezingen zijn nog steeds gaande. Vrijdagavond was het Alphens Sportgala. Met ook hier triathlonsucces, want Daniël Knegt mag zich een jaar lang sportman van Alphen aan den Rijn noemen. Daniël won vorig jaar vier keer goud op de Invictus Games en werd tiende op het WK paratriathlon in Rotterdam. De prijzen werden uitgereikt in vogelpark Avifauna, ooit nog eens het decor van de SPC-prijsuitreiking. Toen georganiseerd door de bekende Alphense sportcommentator Kees Jansma. Blinde Daniël bracht uitgebreid dank uit aan zijn trouwe begeleiders, zoals Koen de Leeuw.

 
560 Ironmans sinds ‘78
Aftellen doen we al een paar weken richting zondag 18 februari, de dag van 40 jaar triathlonsport. Ironman is een wijdverspreid produkt geworden met wedstrijden over de hele wereld. We hebben ze eens even opgeteld en komen aan 560 Ironmans sinds 1978, verdeeld over 23 landen. Tel daar ook nog eens de 717 triathlons in 43 landen, die als 70.3 Ironman te boek staan, bij op en je komt aan een indrukwekkende reeks van bijna 1300 internationale triathlons tussen 18 februari 1978 Hawaii en 18 februari 2018 Geelong 70.3.

 
We gaan verder met de lijst der lijsten. Alle Nederlandse Hawaii-winnaars hebben we in omgekeerde volgorde van eindtijd gezet. Vandaag tellen we verder af. Van 11 uur tot ongeveer 10,5 uur finishtijd oftewel de nummers 239 tot en met 180. Dagelijks komt er nu een blokje van zestig. Dat de sport geëvolueerd is blijkt bijvoorbeeld uit de 10.41 van Henri Kiens, waar hij in 1984 nog 46e mee kon worden. Peter van Egdom scoorde vorig jaar ongeveer dezelfde tijd en finishte er 697e mee. Van Conrad Boerman tot Klaas Grootoonk dus.

[table id=111 /]

About Wim van den Broek

Wim van den Broek
Helft van Nederlands bekendste speakerduo, blijft graag ruzie maken of hij nu Peppie dan wel Kokkie is, houdt van hoogoplopende debatten in de plaatselijke gemeenteraad en één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel...

Leave a Reply