Saturday , 21 July 2018
Slide background
Slide background
Slide background

NK Schoorl met Jorik in topvorm; Shirin pakt landstitel indoor; Norg en Hawaii: dé lijst – WTJ 717


Terwijl de andere NTC-triatleten na het trainingskamp in Namibië doorvlogen naar Kaapstad voor de eerste Wereldbeker, waar vier triatleten (Marco, Menno, Kirsten en Rani) zich verbeterden ten opzichte van hun beste World Cup resultaat, vloog Jorik van Egdom terug naar Nederland.
Voor hem stond zondag het NK 10 kilometer op de weg in Schoorl op het programma. Hij schitterde in een formidabele 30.19 minuten, goed voor de negende plaats. Oud-duatleet Ronald Schroër – thans topatleet – werd zelfs geklopt: veertiende in 30.34. Ook Wesley Mols kan veel als hij een kale loop doet. In Schoorl werd de Cerberus-atleet 18e in 30.40.
Bij de vrouwen was er een vierde plaats voor Ruth van der Meijden in 33.54. Jony Heerink eindigde 18e in 36.57, Fleur Baljet werd 23e in 37.30 en Tessa Linssen keerde na haar heerlijke eerste moederjaartje terug in competitie. Ze verraste meteen met 37.34 en de 26e plaats op dit NK.


Bij de junioren was er zilver voor Maikel Peeman – zoon van Erik en af en toe een triathlonnetje – in 31.48. Verdere top klasseringen: M35: 11.Maarten Witteman 35.47; M40: 6.Mathijs de Vroome 34.32; 7.Tjemme Stegenga 34.39; 15.Arie Nimberg 38.08; M45: 1.Marcel Laros 32.57; M50: 9.Martijn Hiensch 37.09; M55: 6.Rene van Ravenzwaaij 37.58; M60: 2.Willem de Weerdt 37.38; 5.Her Tesselaar 39.46; M65: 8.Bart Mulders 42.06; M70: 1.Bert Streumer 41.30. Juniores: 3.Marije Hijman 36.30; V45: 8.Lucienne Groenendijk 44.07; V60: 2.Elly Visser 46.42.
Peter-Johan Dillo werd veertiende op de halve marathon van Schoorl in 1.18.08 en was daarmee beste M45. Emiel van Tongerlo eindigde 18e in 1.19.05. Roy Lagerburg was op de 30 kilometer in het duingebied de beste triatleet. Ook hij finishte als veertiende, maar dan in 1.54.03, Deborah Schouten was goed voor een tweede plaats in 2.05.45.


En dan was er ook nog het NK indoor voor junioren. Shirin van Anrooij was weergaloos. Ze werd nationaal kampioene 1500 meter nota bene tussen de A-juniores in een tijd van 4.37,98. Daarnaast behaalde Shirin zilver op de 3000 meter B-juniores in 10.09. Tamar Veltman werd zesde in de 800 meter finale in 2.26,9.

 
Zoals beloofd nog terug naar Norg. De crossduathlon ligt immers het dichtst bij deze rubriek. Daar kunnen alle medailles in PyeongChang niet tegenop. Hoe dan ook: gefeliciteerd legendarische Ireen Wüst met het schrijven van sportgeschiedenis: vijf keer Olympisch goud! Marit Leenstra proficiat dat je verlost bent van die vierde plaatsen en brons haalt en Lotte van Beek: jouw tijd komt nog. Nu vierde. Cheryl Maas mag het wat mij betreft bij windstil weer nog eens overdoen.

 
Goed Norg dus. Een pittig parcours, veel single tracks. Ik las ergens dat deelnemers dachten dat er expres nog takken bij gelegd waren. Droge en winderige omstandigheden en een niet te stuiten Arie de Jong, die bijna vier minuten los raakte van de nummer twee Stefan van Bolhuis en viereneenhalve minuut op Raimond van der Boom, nog een master. De Fries moest na de eerste run alleen Jesse Nijboer voor laten gaan. De zoon van Gerard, Olympisch zilver op de marathon in Moskou, liep ver voor de rest uit naar zijn ATB. Dat onderdeel beheerste Jesse iets minder. Dankzij een tweede looptijd op de slotrun achter Joost Somsen, zou Jesse zijn duathlondebuut als 17e afsluiten. Arie en Stefan fietsen als enigen onder het uur over het parcours en stonden die voorsprong niet meer af. Na Raimond volgden Jeroen Lute en junior Joost Somsen.

 
Beste vrouw op alle fronten was Lenneke van der Heide uit Heerenveen. Ze bleef stadsgenote Silvia Brouwer 2,5 minuut voor. Derde eindigde de Eeldese triatlete Anouk Wennemars, verre nicht van Olympisch commentator Erben. Een andere favoriete, Jolinda Lute, viel uit. Beste duo was Aquamanie met topzwemmer Erik Schröder en Berry van Holland. De korte afstand ging naar Terschellinger Peter Berghuis. Beste vrouw was Ineke Ligthart nota bene op de tweede plaats overall.

 
De Valentijnscross te Wierden was een kolfje naar de hand van Sarah-Lynn Reuver. De Noor-Aa Polderloop te Zoetermeer werd gewonnen door Danielle Vermeulen. Hilde Pape was de snelste in de Kopjesloop te Delft. De Jelre Gutberg Trail in Dieren ging naar Lucie van Genugten. Sandra de Jonge won de 44e editie van de Februariloop te Bennekom. De enige loop in het zuiden des lands tijdens carnaval is de Kruikenloop van Tilburg. Verklede hardlopers vooral, maar het gaat evengoed hard. Jardy van den Heuvel won de tien kilometer in 35.18 minuten.

 
Zoals aangekondigd blijven we nog in hogere sferen met 40 jaar triathlonsport. We hebben alle 382e Nederlandse finishers op een rijtje gezet. In omgekeerde volgorde van eindtijd komen ze in de komende WTJ’s aan ons voorbij.

We beginnen met Willem Boon en eindigen met….


Om de Excel-bestanden goed te lezen staat in de eerste kolom de klassering, dan de voor- en achternaam, de eindtijd, de klassering bij de mannen of vrouwen en het jaar van finishen. Veel plezier met deze toch wel bijzondere lijst van alle Hawaii-gangers.

[table id=101 /]

About Wim van den Broek

Wim van den Broek
Helft van Nederlands bekendste speakerduo, blijft graag ruzie maken of hij nu Peppie dan wel Kokkie is, houdt van hoogoplopende debatten in de plaatselijke gemeenteraad en één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel...

Leave a Reply