Tuesday , 21 August 2018
Slide background
Slide background
Slide background

Onbevangen Vissertjes; 40 jaar IM; Geelong; Challenge; Powerman Mallorca – WTJ 721


VRIJDAG – Gelukkig was het vandaag weer ‘business as usual’ in PyeongChang en zette Esmée Visser ons TeamNL weer op het juiste spoor. Gewoon hard knallen, zodat vanzelf al het randgeneuzel naar de achtergrond verdwijnt. Niks mooier dan vanuit het niets de top bereiken. Esmée Visser uit Beinsdorp. Tot voor kort had ik nooit van haar gehoord, noch van het dorpje waar ze woont. Zelf wist ze amper dat er Winterspelen waren dit seizoen. En dan die reactie na afloop: ,,Ik heb wel lekker geschaatst.’’ Prachtig toch! De onbevangenheid van deze schaatster doet me denken aan het bijna naamgenote Els Visser. Triatlete, die in twee jaar tijd vanuit het niets grote successen boekte en straks ongetwijfeld in topvorm terugkeert uit Australië. Fris, spontaan, leuk. Het past allemaal bij Els, die trouwens vanaf komend seizoen onze site ook via Instagram gaat promoten.
 
Sandman

Onderaan deze WTJ komen jullie de voorlaatste lijst tegen met alle Nederlanders die ooit op Hawaii gefinisht zijn. Eerst blikken we, zoals gebruikelijk, vooruit op het weekend. Geen wedstrijden in Nederland, wel bij onze zuiderburen. Zondag is de Sandman Inferno, een crossduathlon of winterduathlon zoals de Belgen zeggen, over het strand en de duinen van Westende en Middelkerke. De keuze is een Light duathlon of een XL duathlon over 5/40/10 kilometer lengte. Aan de laatste doen onder meer Peter Res en Jacco Langerak mee. Kris Coddens en Inge Roelandt wonnen de eerste editie. Ook voor de toeschouwers is het goed toeven met dit weer. Surfclub De Kwinte staat klaar met een hapje en een drankje. Om 10.30 uur is de start van beide series.
Tegen de tijd dat de laatste duatleten aan de kust klaar zijn, begint om 14.00 uur in Hofstade een andere winterduathlon. Afstanden daar 3/19/3 kilometer. Simon van Roy en Soetkin Vertenten zijn de titelverdedigers in Hofstade, waar in het verleden alleen de Nederlander Jan van den Bossche een podiumplaats haalde.
 
Powerman

Voor Miriam van Reijen begint het Powerman-seizoen zaterdag op Mallorca. Ze moet er afrekenen met onder meer de verrassende winnares van vorig jaar Mavi Garcia Garcia, maar ook Nina Brenn, Susanne Svendsen, Tine Holst, Emma Pooley en Eimear Mullan staan aan de start. Brooke Brown opent haar seizoen eveneens op de Spaanse Balearen. Emilio Martin neemt het op tegen twee top-Belgen: Seppe Odeyn en Kenneth Vandendriessche. Het is allemaal te doen in Can Picafort. Mister Powerman John Raadschelders houdt ons ongetwijfeld op de hoogte.
 
Gekke voorstel van Collins

Zondag is dus de grote dag dat vijftien mannen aan Waikiki beach te water gingen voor die ultieme uitdaging, dat gekke voorstel van het Honolulu gestationeerde marine-koppel John en Judy Collins. Daar gingen ze dan: de Waikiki Roughwater Swim, de Around O’ahu bike race en de Honolulu marathon. En dat allemaal achter elkaar. De deelnemers kregen drie velletjes met instructies, regels en een parcoursbeschrijving. Op de laatste pagina stond de legendarische uitspraak: swim 2,4 mijl, fiets 112 mijl, ren 26,2 mijl. En schep er de rest van je leven over op!
Het was taxichauffeur Gordon Haller, die na 11.46 uur als eerste over de streep kwam. Zondag meer over die eerste Ironman op onze site. We bouwen de spanning nog een beetje op.
In het Australische Geelong beseffen ze dat hun 70.3 Ironman op een bijzondere dag valt. Het was in de wedstrijd vorig jaar dat Kelvin van der Doe zijn kwalificatie voor het WK 70.3 waarmaakte. Nu doen er weer drie Nederlanders mee: Tom Kroon, Oscar Sondermeijer en Martin Sprong. Titelverdediger Sam Appleton is meteen favoriet voor deze race, die ook aan een jubileum toe is. Maar niet het vierde decenium, maar pas het tienjarige jubileum. Bji de vrouwen staat de winnares van vorig jaar Annabel Luxford niet op de lijst, wel Sarah Crowley de nummer drie van Hawaii 2017.
 
Wordt wintertriathlon ooit Olympisch?
In het Italiaanse Piano Vetora nabij de Etna staat zaterdag het EK wintertriathlon op het programma. Volgens ITU-president Marisol Casado wordt nog steeds hard gelobbyd voor dit onderdeel op toekomstige Winterspelen. Toch zal dan het aantal wedstrijden omhoog moeten en ook het deelnemersveld internationaler. Nu zijn het vooral de Alpenlanden en de Russen, die meedoen. Anderzijds: is schaatsen zo veel mondialer? Skiathlon en biathlon bestaan al, het wachten is op wintertriathlon. Pavel Andreev en Helena Erbenova veroverden vorig jaar de Europese titels in Estland. Volgen zij zichzelf op of komen er nieuwe kampioenen? Bij de vrouwen bijvoorbeeld is Yulia Surikova de grooste uitdager van Erbenova. En Nederlands eremetaal? Het zit er niet in.
 
Gomez in Wanaka

Ook het Challenge seizoen komt op gang. Zaterdag met Wanaka, een race die al snel tot de Challenge Family toetrad. Grootste blikvanger is de Spaanse meervoudig wereldkampioen Javier Gomez, die mee doet aan de halve afstand. Eerder al was hij in Port of Tauranga, waar hij meedeed in een trio-team en ook won. Gomez trainde in de winter van 2014 ook in Wanaka en heeft warme banden met het evenement en de streek. Dolgraag was ook Yvonne van Vlerken er gestart, maar de volledige afstand had haar voorkeur en die is slechts voorbehouden aan agegroupers. Stefan Vogel is enige Nederlander op die hele. Op de halve komen dus volop profs aan de start. Naast Javier is ook Europees kampioen/Almere-winnaar Joe Skipper van de partij. Braden Currie doet mee, Dylan McNeice en hier is wel Annabel Luxford. Luke McKenzie, in 2013 achter Frederik van Lierde tweede op Hawaii doet mee en dat geldt ook voor oud-Lanzarote winnaar Jesse Thomas en de Nederlandse Zwitser Jan van Berkel. Vier ‘echte’ Nederlanders doen mee aan de halve. Vooral om het meedoen overigens.
 
De lijst dan. We eindigen bij nummer 51, zodat we zondag de top 50 presenteren. 51e staat Thea Sybesma die toen vierde werd. Ook de M60-wereldrecordtijd van Rob Barel staat erbij. Het is de 72e snelste tijd ooit door een Nederlander op Hawaii neergezet.
[table id=113 /]
 

About Wim van den Broek

Wim van den Broek
Helft van Nederlands bekendste speakerduo, blijft graag ruzie maken of hij nu Peppie dan wel Kokkie is, houdt van hoogoplopende debatten in de plaatselijke gemeenteraad en één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel...

Leave a Reply