Maandag deelden wij een artikel naar aanleiding van de documentaire The Game Changers waarna ontzettend veel reacties binnenkwamen via social media. Het onderwerp veganisme leeft en de discussie die losbarstte bevestigde het. Al ging het ons voornamelijk over de invloed van veganisme op onze gezondheid en niet zozeer op de planeet, werd ook daar hevig over gedebatteerd. Maar aangezien we het er waarschijnlijk allemaal wel over eens zijn dat de hoge consumptie van dierlijke producten negatieve gevolgen heeft en het dus soms best wat minder mag – en daarin moet vooral iedereen zijn eigen weg volgen – focussen wij op de beweringen die onze gezondheid betreffen. We vroegen naar jullie mening.
Dierlijke producten; kan het kwaad?
Het is interessant – en herkenbaar – om te lezen wat de documentaire teweeg brengt. ,,Na de docu was ik wel een soort van om, maar na verder onderzoek toch weer terug bij het oude”, verklaart Tijmen Smit. De overtuiging waarmee The Game Changers vertelt over de slechte invloed van dierlijke producten op onze gezondheid, zaait dan ook daadwerkelijk twijfel of melk nou echt wel zo goed is voor elk.
Veel mensen geven ook aan regelmatig een dagje vega(n) te eten. ,,Ik eet het met mate. Af en toe een vegan dagje is toch prima”, zegt ‘Ludo_no’. Zo reageert ook ‘Recovery_lab_’: ,,Alles met mate.” ‘San4tryathlon’ gelooft niet per se dat dierlijke producten slecht zijn, maar geeft voorkeur aan plantpower. ,,Slecht is een groot woord, maar ik geloof wel dat plantaardig BETER is”, reageert de atlete enthousiast met een emoticon van een plantje erbij. ,,We hebben dierlijke producten niet per se nodig. We zijn het enige volk dat ook melkproducten eet”, gelooft ‘Jessicasusanna’. ,,Zoals met bijna alles: met mate valt het allemaal wel mee”, reageerde Thomas van Dop.
Daarentegen wordt er ook veel gereageerd dat dierlijke producten juist een belangrijk onderdeel van ons dieet zijn. Op de vraag ‘geloof jij dat dierlijke producten slecht voor ons zijn’ antwoordde ‘Funrunfamily’: ,,Nee! Tegenovergestelde zelfs. Alles draait om balans.” Ook ‘Tvinwilim’ geeft stellig antwoord: ,,Nee, juist goed.” Daarnaast komt het woord ‘omnivoor’ (alleseter) veel terug in de reacties. ,,De mens is van nature een omnivoor”, aldus Iwan Brink. ,,We zijn omnivoren en dat is niet voor niks”, verklaart ’16myr’. ,,Maar je hoeft niet iedere dag vlees te eten”, voegt zij daaraan toe.
Tim Wolventang: ,,Het gaat niet om geloven, maar om weten. En nee, is niet zo”, antwoordt hij op de vraag of hij gelooft dat dierlijke producten slecht zouden zijn. ,,Je moet alleen weten hoeveel, wanneer en waarom. Net als bij het vegan gebeuren overigens.”
Uiteindelijk moeten we natuurlijk allemaal onze eigen keuzes maken als het op eten aankomt. Wat voor de één werkt, werkt voor de ander niet. Zolang harde bewijzen vóór of tegen bepaalde diëten ontbreken, is onze eigen ervaring de ‘deskundige’.