Het is een veelvoorkomend ‘probleem’ onder fietsers: verdoofde of tintelende voeten/tenen. Gelukkig is dit ongemak meestal gemakkelijk te verhelpen door op een aantal dingen te letten: de grootte en het model van je fietsschoenen, je fietspositie en de positie van je schoenplaatje, zo vertelt orthopedisch therapeut Casey Maguire aan Triathlete.

Fietsschoenen
De meest voorkomende oorzaak voor een rare sensatie in je voeten tijdens het fietsen, is toch wel te verhalen op je fietsschoenen. Aangezien voeten zwellen tijdens het fietsen, worden schoenen vaak te klein. Doordat je voeten niet goed doorbloed raken tijdens de rit, kan je vervolgens een verdoofd gevoel krijgen. Het is daarom belangrijk om bij het passen van schoenen rekening te houden met het feit dat je voeten waarschijnlijk wat meer ruimte nodig zullen hebben tijdens inspanning. Als schoenen tijdens het passen al erg strak zitten en nauw aansluiten, zullen ze dat tijdens het fietsen al helemaal doen. Tijdens het fietsen zou je de schoenen ook altijd nog wat losser kunnen doen.

Fietspositie
Om zo aerodynamisch mogelijk op de fiets te zitten, moeten we ons lichaam soms in rare posities vouwen. Als je erg laag zit op een tijdritfiets, kan er veel spanning komen op je onderrug en bekken. Dit kan gepaard gaan met kramp in spieren, stijfheid of een ongelijk verdeelde inspanning over je linker en rechterbeen. Uiteindelijk kan dit zorgen voor spanning op de zenuwen die vanuit je rug naar je benen lopen en daardoor resulteren in tintelende of verdoofde tenen. Flexibele hamstrings en heupen bieden uitkomst bij dit probleem, evenals een sterke en stabiele core. Tot slot kan een goede bikefit uiteraard ook helpen.

Schoenplaatjes
Een verkeerde plaatsing van schoenplaatjes is waarschijnlijk niet het eerste waaraan je denkt bij verdoofde voeten of tenen, maar toch is dit vaak een oorzaak. Het plaatje – via waar je je schoen inklikt op je pedalen – moet net achter de bal van je voet geplaatst worden. Vaak is het zo dat wanneer het plaatje te ver naar voren geplaatst is en je veel kracht overbrengt op de pedalen, de druk op de bal van je voet toeneemt, waardoor de zenuwen in de knel kunnen komen. Mocht je veel last hebben van een vervelend gevoel in je voeten tijdens het fietsen, kun je dus eens proberen de positie wat aan te passen. Net als voor bovenstaande geldt ook hier dat een goede bikefit uitkomst kan bieden.