In een bijzonder rustig wedstrijdweekend hebben de Braziliaan Fernando Toldi en Australische Regan Hollioake Ironman Malaysia gewonnen. In de mannenrace was de strijd lang spannend, terwijl de vrouwenrace met een haast zeldzaam grote voorsprong werd beslist.

In de mannenrace was dat zeker niet het geval, want daar lag de strijd om de overwinning lang open. Die ging vooral tussen Toldi en Tim van Berkel, maar na het zwemmen en fietsen lagen er ook nog andere atleten in de mix. Josh Amberger noteerde bijvoorbeeld de snelste zwemtijd (47:55) en werd toen kort gevolgd een behoorlijk grote groep en de top tien, waar ook Toldi deel van uitmaakte, kwam binnen een minuut van elkaar uit het water.

Zoals wel vaker het geval dunde ook vandaag de kopgroep flink uit tijdens het fietsen en uiteindelijk bleven alleen Toldi, Van Berkel, Filipe Azevedo en Josh Amberger over; met z’n vieren reden ze minuten weg bij de andere mannen en tot het einde van de 180 kilometer bleven ze daadwerkelijk bij elkaar. Tijdens de run bleek vervolgens al snel dat Toldi en Van Berkel, die lang naast elkaar bleven lopen, het sterkst waren en zouden strijden om de overwinning.

Ongeveer 21 kilometer bleven de twee koplopers zij aan zij strijden, maar vanaf dat moment begon Toldi weg te lopen bij Van Berkel. Aanvankelijk ging dat nog niet zo snel, maar op het dertig kilometer-punt was Toldi’s voorsprong op Van Berkel toch al opgelopen tot bijna twee minuten en daarmee was de wedstrijd eigenlijk al beslist. Toldi won de race in 8:10:24, Van Berkel werd tweede in 8:12:39 en een naar voren gelopen Andreas Dreitz werd derde in 8:18:08.

In de vrouwenrace zorgde Hollioake voor een eenzijdig beeld en weinig spanning: na het zwemmen (51:59) lag ze al meer dan twee minuten voor op Lottie Lucas en bijna 4:30 minuut op Magda Nieuwoudt, haar eerste twee achtervolgsters, maar op de fiets werd die voorsprong zo enorm dat het bij het ingaan van de marathon eigenlijk niet meer een vraag was wie de wedstrijd zou winnen. Nieuwoudt lag toen tweede met een achterstand van al ruim twintig minuten.

Hollioake won de race in 9:13:08, terwijl haar landgenote Katie Remond uiteindelijk tweede werd in 9:30:01. Federica de Nicola werd derde in 9:42:06.