Fietsen mag dan niet de meest blessuregevoelige sport zijn, toch kun je van dingen last krijgen wanneer je flink wat uren in het zadel spendeert. Zeker als je houding niet helemaal goed is. Pijn in je rug, zeurende knieën of een stijve nek: het zijn vervelende klachten die kunnen ontstaan wanneer je lang fietst. Zeker Long Distance triatleten beginnen na 180 kilometer fietsen hun marathon niet zelden met – bijvoorbeeld – een pijnlijke rug. Voor de perfecte fietspositie is het natuurlijk raadzaam een expert te raadplegen, maar er zijn een paar dingen waar je zelf op kunt letten.
Lang één positie vasthouden in duurritten
Zeker voor Long Distance triatleten is het van essentieel belang om goed getraind te hebben op het aanhouden van een aerodynamische positie voor lange tijd. Als je nog nooit eerder op een tijdritfiets hebt gereden, is het belangrijk dat je alle tijd neemt om aan de fiets, en de bijkomende aerodynamische houding, te wennen. Als je al eens richting de 180 kilometer grotendeels in je ligstuur hebt gelegen, kom je minder snel voor vervelende verrassingen te staan op ‘raceday’. Met een gebrek aan duurritten op de fiets, loods je jezelf misschien nog door het fietsonderdeel heen, maar ook voor het looponderdeel kan het vervelende gevolgen hebben.
Relax
Zorg dat je schouders en armen zo ontspannen mogelijk zijn. Veel fietsers rijden met gespannen schouders, wat uiteindelijk kan leiden tot een pijnlijke rug en stijve nek. Daarom is het belangrijk dat je je armen licht buigt tijdens het fietsen; zo vang je ook trillingen goed op.
Knieën en voeten
Veel fietsers geven er voorkeur aan om het schoenplaatje onder de bal van hun voet te plaatsen. Wanneer deze niet goed geplaatst is, kan dat op den duur problemen geven voor knieën en voeten. Het is raadzaam om met een professionele bikefit de ideaal plaatsing te bepalen, maar je kunt ook zelf controleren of je goed op de pedalen staat: controleer of je knie recht boven je voet blijft wanneer je de trappers ronddraait.
Zadel
Eén van de eerste dingen die je aanpast wanneer je op een nieuwe fiets springt, is de zadelhoogte. Om optimaal kracht over te kunnen brengen op de pedalen is de juiste zadelhoogte heel belangrijk. Wanneer je zadel te hoog is, zullen je heupen veel bewegen om bij de trappers te komen. Bij een te laag zadel daarentegen, krijgen atleten vaak last van pijn aan de voorkant van hun knieën. De basisregel is dat je been lichtjes gebogen moet zijn wanneer je trapper op het laagste punt is.
Behalve de hoogte van het zadel, is het ook belangrijk om te bepalen hoe ver je het zadel naar voren of juist achteren plaatst. Samen met de lengte van de stuurpen, bepaalt dit hoe laag je zit en dus hoe ver je naar voren moet reiken. Mocht je last van je rug krijgen tijdens het fietsen, en je zadelhoogte klopt, kan het zijn dat je te diep zit en dus te ver naar achteren. Een kortere stuurpen of het verplaatsen van je zadel naar voren, zou een oplossing kunnen zijn.
Stuur
Ook de hoogte van je stuur beïnvloedt je fietspositie. Over het algemeen betekent een lager stuur dat je dieper zit én dus meer aerodynamisch, maar wanneer daar een prijskaartje aan hangt – in de vorm van blessures in dit geval – heb je wellicht meer profijt van een comfortabele fietspositie dan een aerodynamische.
Framemaat
Voordat je een fiets koopt, is het natuurlijk belangrijk om te weten welke framemaat het beste is voor jouw lichaam. Terwijl iedere fietsleverancier daar maattabellen voor heeft, verschilt de voorkeur sterk per atleet. Zo zijn er atleten die graag op een kleinere framemaat rijden dan met hun lengte wordt aanbevolen. Het is daarom goed om een testrit te maken voordat je een nieuwe fiets aanschaft.