De hele wielerwereld – en hoogstwaarschijnlijk ook een groot gedeelte van de triathlonwereld – hield afgelopen zaterdag haar adem in toen de wielrenners tijdens de Tour de France bezig waren aan de afsluitende tijdrit. Wat gebeurde daar allemaal? Hoe kon het dat Tadej Pogacar zo dominant was dat hij bijna 6.5 watt per kilogram trapte op de klim, met zijn gewicht van 66 kilo neerkomend op maar liefst 429 watt, en zo Primoz Roglic van het geel afhield? Guido Vroemen, in gesprek met de NOS, noemt hem in ieder geval een toptalent.
Enigszins opvallend is het overigens dat Vroemen, binnen de triathlonwereld uiteraard bekend als vooraanstaande sportarts, een dag vóór de allesbeslissende tijdrit op Twitter nog verkondigde dat Roglic de Tour wel zou winnen. ,,Er zullen geen verrassingen plaatsvinden, Roglic zal zijn voorsprong op Pogacar met 48 seconden uitbreiden. Roglic zal 55:27 minuut rijden, 405W. Pogacar zal 56:15 minuut rijden, 403W”, slingerde Vroemen de wereld in. Uiteindelijk liep het dus totaal anders.
Overigens verbaasde Pogacar niet alleen Vroemen, maar ook bijvoorbeeld Tom Dumoulin, die op zijn beurt zijn zinnen had gezet op de dagzege. ,,Mijn waarden waren wereldkampioenschapswaarden, fantastisch. Maar daarom was ik ook des te meer verbaasd dat Pogacar 1 minuut en 20 seconden sneller was. Ik kan je vast vertellen: dat haal ik nooit.”
Terug naar Pogacar, die dus bijna 6.5 watt per kilogram trapte op de afsluitende klim. ,,Je kunt stellen dat 6.4 watt per kilogram de grens is als je rekent naar 45 minuten tot een uur, maar dit was een stuk korter”, zegt Vroemen over de klim die 5.9 kilometer was. ,,Dus je kunt iets harder. Naar 6.6 of zelfs 6.7 watt, denk ik. Die 6.5 van Pogacar was top, maar niet óver de top.”
Overigens is Vroemen het niet eens met de opvatting van Dumoulin dat hij de tijd van Pogacar nooit zou halen. ,,Op dat moment zal hij dat zeker zo gevoeld hebben, omdat hij echt voluit heeft gereden. Hij zal gedacht hebben: ik heb echt alles eruit gehaald wat er voor mij in zat en nog rijdt iemand 1.20 minuut eraf. Hoe dan?! Maar dat is die dag geweest. En hij was niet 100 procent fris. Als hij dat op een andere dag wel is, zit hij er wel bij. Als je drie procent minder bent, verlies je zo 30 of 60 seconden.”