In een wedstrijd waarin geen Nederlandse profatleten van start gingen, hebben de Britten Harry Palmer en Nikki Bartlett in eigen land Ironman 70.3 Swansea gewonnen. Beide atleten hadden op de streep een prima voorsprong en hun overwinning kwam in de laatste kilometers dan ook niet meer in gevaar.

De wedstrijd, die zowel bij de mannen als vrouwen door niet heel veel profatleten werd bezocht, werd al meteen tijdens het zwemmen opengebroken. Het was de Brit Andrew Horsfall-Turner die na 22:36 minuut uit het water kwam en toen de leiding had, terwijl Palmer een ruime minuut later als tweede volgde. Palmer werd op dat moment omringd door Jack Hutchens, Gabriel Sandör en Matthew Collins.

In tegenstelling tot wat misschien de verwachting was, bleef Horsfall-Turner aanvankelijk vooruit op de kopgroep en zag hij zijn voorsprong zelfs meer dan verdubbelen. Toch duurde dat niet negentig kilometer – en ook niet de helft daarvan – want nog voor het 45 kilometer punt werd de voorsprong snel kleiner en kort daarna sloten de drie achtervolgende mannen ook bij hem aan. Toch werd in de slotfase nog een verschil geforceerd en zo kwam het dat alleen Palmer en Horsfall-Turner aan de leiding terugkeerden in T2.

Dat Palmer de beste loopbenen had, bleek al meteen in de loopkilometers. Direct nam hij de leiding in de wedstrijd in handen en die zou hij ook niet meer weggeven. Hij won de wedstrijd in 3:52:54. Sandör, die tijdens de halve marathon een plaatsje won, werd tweede in 3:55:36 en Horsfall-Turner werd derde in 3:56:13.

Nikki Bartlett had na het zwemmen meer tijd goed te maken, want toen zij uit het water kwam lag ze zevende en keek ze tegen een achterstand van bijna 1:45 minuut aan. Op de fiets ging de motor echter aan en won ze niet allen posities, maar ook tijd. Maar ook al rukte ze op naar de tweede plaats en vond ze bijna aansluiting met de snelste vrouw van dat moment, lukte dat net niet helemaal: Lizzie Rayner wisselde 27 seconden eerder dan Bartlett, die dus als tweede aan de halve marathon begon, maar toen al wel op ramkoers lag voor de winst.

Dat bleek ook meteen toen Bartlett bij het eerste meetpunt op het loopparcours, na iets meer dan zes kilometer, een voorsprong van meer dan minuut op Rayner te pakken had en dus eigenlijk zorgeloos naar de overwinning kon lopen. Dat gebeurde ook, want in de kilometers die volgden, werd haar voorsprong uiteindelijk alleen maar groter.

Bartlett won de race in 4:21:05. Megan McDonald, die de halve marathon in derde positie begon, werd tweede in 4:25:03. Rayner werd uiteindelijk derde in 4:28:21.