Op zondag 7 mei stelde het nieuwe TriaMo zich voor aan de pers.

TriaMo heeft zowieso al een zeer rijke triatlongeschiedenis. Na de laatste jaren onder DuursportOrganisatieKempen te hebben vertoefd, vonden de huidige 9 bestuursleden dat het tijd was om opnieuw "solo" onder TriaMo-vlag te varen.

triamo

 

Historiek

De vzw TriaMo is opgericht op 16 juli 1986 in de schoot van de Molse Sportdienst. Nog datzelfde jaar sloot de club zich als zelfstandige vzw bij de Belgische Triatlon Federatie aan en kreeg de initialen TML.

De club groeide gestaag en kreeg naam en faam in de Belgische Triatlonwereld. Heel wat grote namen vonden de weg naar de Molse club, nadat het boegbeeld Chris Marien (meervoudig Belgisch kampioen) zich bij TML aansloot. In de loop der jaren maakten o.a. Gail Lauwrence (Amerikaanse top triatleet), Jean Moureau (mister Hawaï), Fons Hamblok (Europees Kampioen), Kathleen Smet (Europees Kampioene), Christel Van Eesbeeck (meervoudig Belgisch Kampioene), Dirk Van Gossum (meervoudig Belgisch Kampioen), Danny Simons (meervoudig Belgisch Kampioen), Jan Jammaer (meervoudig Belgisch Kampioen) en Erik Thijs (meervoudig Belgisch, Europees en Wereldkampioen bij de Masters) deel uit van de Molse club. Bovengenoemden stopten hun actieve triatloncarrière of zochten andere horizonten op. Jarenlang behaalden zij samen met Koen Hoeyberghs (Belgisch kampioen), Liesbet De Schrijver (Belgisch kampioen bij de juniores/Belgisch kampioen lange afstand) en Hilde Wellens (meervoudig Belgisch duathlon kampioene en gewezen Europees Duatlete) voor TriaMo de titel van beste club. Niet minder dan 5 jaar na elkaar viel TML deze eer te beurt.

Omstreeks begin jaren '90 werd Jacques Vissers als voorzitter aangezocht om het bestuur van TriaMo te vervoegen en een jeugdwerking op touw te zetten. De vraag van de jongeren was enorm. Uit deze samenwerking ontstond de Molse Triathlonschool, die jarenlang een voorbeeld was voor het Belgische Jeugdtriathlon. TriaMo Mol was de eerste club in ons land die jonge atleten ging opleiden en met hen naar wedstrijden in het buitenland trok (n.v.d.r. jeugdtriathlonwedstrijden waren verboden in België). Uit deze bloeiende en goed gestructureerde werking groeide een nieuwe generatie triatleten. De eerste generatie jongeren die koos voor triathlon, vervoegden zich omdat ze gezakte zwemmers, fietsers of lopers waren. Jongeren als Ben Marien (+), Stijn Dierckx, Tom (Seudens en Jef Verbrugghe behoorden al snel tot de nationale en internationale top en klopten aan de poort om het als senior waar te maken. Weer anderen als Bart Vissers, Niels Laenen en Inge Ooms maakten zich verdienstelijk bij de opleiding van de jeugdige tri- en duatleten.

Eind jaren negentig verlieten een aantal grote namen de club, de eigen jongeren gingen na hun secundaire studies verder studeren en … de resultaten bleven wat uit. De toenmalige bestuursleden staken de koppen bij elkaar en hertekenden het profiel van de club. Ze kozen resoluut voor een werking waarbij er opnieuw meer aandacht zou geschonken worden aan de jeugd en de recreanten, maar waarbij het respect voor de topatleet bleef. Er werd opnieuw geïnvesteerd in goed opgeleide trainers en TriaMo begon warempel opnieuw te groeien.

Al die jaren is TML verdienstelijk geweest als organisator. Na jarenlang mee verantwoordelijk geweest te zijn voor de organisatie van een traditionele SP-kwarttriathlon, gooide TriaMo het over een andere boeg en koos het voor de succesvolle aflossingsformule voor clubteams. Ook een zwemloop staat al jarenlang op het programma.

Aan het begin van deze eeuw koos het bestuur voor een nieuwe, korte en krachtige naam. Het werd DOK, wat staat voor DUURSPORT ORGANISATIE KEMPEN. DOK was een samengaan van TriaMo, de Molse Triathlonclub, SMVT, het toenmalige semi-professionele team van Meerhout, de Geelse Duathlonclub Challenge (CDTS) en Hetric, de triathlonclub uit Herentals. De club kende hoogdagen in triathlonland.

Een nieuwe, enthousiaste ploeg zette zich aan het roer van TriaMo. Een ploeg van ervaren rotten en sportievelingen die aan de deur van triathlonland komen piepen. De club koos en kiest voor de jongeren en recreanten. Een club voor en door jongeren en recreanten.

Eind 2005 besloot de huidige ploeg om zich terug te trekken uit DOK. De sportieve objectieven lagen te ver uiteen. We zochten en vonden vier sponsors, De Bierbron, EPS- woningbouw, SCA-consulting en 4BIKES, die samen met ons de volgende twee jaar op weg gaan. TriaMo wil de triathlonsport toegankelijk maken voor jan met de pet. Triathlon spreek tot de verbeelding. Die verbeelding is mythisch en een drempel voor elkeen die droomt van die sport. Vandaar doet ons bestuur er alles aan om de sport naar de mensen te brengen; trainers met kennis van zaken, en een optimale clubsfeer voor jong en oud.

Elk talent wordt gekoesterd. De volgende twee jaren organiseren we opnieuw onze natuurloop (eind januari), een spetterend clubfeest, een fietsweekend, een zwemloop (eind april) en de Ben Marien Memorial (triathlons in alle maten en een 1/8 ste-triathlon) in het eerste weekend van september.

Aan de vooravond van het nieuwe seizoen telt onze club reeds meer dan 50 actieve leden. Volgend seizoen komt men TriaMo tegen in alle mogelijke manifestaties en wedstrijden. Joggings, toerritten en MTB tochten zijn ideale momenten om groepstrainingen te organiseren. Triathlons, klein en groot, staan op de agenda van veleleden.