Het is een vraag die sportvoedingsdeskundige Stacy Sims regelmatig krijgt: is zout slecht voor atleven? Onder niet sporters wordt (veel) zout vaak als ongezond bestempeld en gelinkt aan gezondheidskwalen zoals een te hoge bloeddruk of schade aan de nieren. Dat eerste is voor sporters een stuk minder waarschijnlijk door de vele beweging die zij krijgen, verklaart Sims in een interview met Triathlete. ,,Als je veel zweet en weinig gebruik maakt van kant-en-klaar producten – die over het algemeen veel sodium bevatten – zou zout in een normaal eetpatroon geen probleem moeten zijn”, aldus Sims. Niet alleen is zout niet schadelijk, maar voor atleten juist ook heel belangrijk, legt de deskundige uit.
,,We horen vaak dat zout slecht voor ons is, maar dat gaat niet altijd op voor atleten. Als gevolg daarvan zie ik regelmatig dat atleten te weinig zout binnenkrijgen, wat negatieve gevolgen kan hebben voor prestaties, zeker als er wordt getraind en geracet in de hitte. Als we het hebben over ‘zout’, bedoelen we sodium en chloride; sodium helpt om vochtbalans te houden en chloride is essentieel voor spieraanspanning. Tijdens inspanning, zorgt het vele zweten voor een tekort aan vocht en sodium.” Als vocht wordt bijgevuld door water of iets waarin weinig sodium zit, kun je last krijgen van hyponatriëmie, verminderde prestatie, kramp en andere hitte-gerelateerde problemen. De hoeveelheid vocht en sodium die iemand verliest tijdens inspanning verschilt sterk per persoon. Zo zweet de ene atleet nauwelijks terwijl de ander juist liters vocht verliest. Het is dus lastig om zonder zweetanalyse precies te achterhalen hoeveel sodium en vocht je nodig hebt. Toch raadt Sims aan om voor zware trainingen en zeker als het heet is, wat extra zout te nemen. ,,Het gebeurt niet zelden dat atleten te weinig zout binnenkrijgen aangezien de focus meestal op suikers ligt.”