Tussen een zeer sterk deelnemersveld heeft Leon Chevalier zojuist Ironman Zuid-Afrika gewonnen. In een wedstrijd die geteisterd werd door slecht weer, waardoor het zwemonderdeel werd ingekort van 3.8 kilometer tot slechts 900 meter, zat de Fransman er vanaf de start goed bij, om het uiteindelijk tijdens het lopen af te maken.

Snelste zwemmer over de 900 meter was de Zwitser Andrea Salvisberg, die na 9:42 minuut alweer naar zijn fiets mocht. Chevalier volgde als elfde, maar had een achterstand van slechts 29 seconden. Bij het eerste meetpunt op het fietsparcours had hij die achterstand al goedgemaakt en was er een kopgroep van vier man gevormd: Cameron Wurf ging aan de leiding en daarnaast had Chevalier gezelschap van twee Zuid-Afrikanen, namelijk Matt Trautman en Bradley Weiss.

Lang bleef die kopgroep niet bij elkaar, want Wurf was op de fiets, zoals eigenlijk altijd, zo sterk in vorm dat hij er in zijn eentje vandoor ging. Met een voorsprong van ongeveer een minuut op zijn drie achtervolgers veranderde er daarna een tijd niks; groter werd de voorsprong van Wurf niet, maar kleiner ook niet.

Pas na ruim 120 kilometer begonnen de posities toch weer een beetje te veranderen. Wurf bleef aan de leiding rijden, maar Chevalier was nog maar de enige achtervolger die in de buurt kont blijven; Weiss begon meer tijd te verliezen en Trautman reed ineens – waarschijnlijk wegens een valpartij of materiaalpech – op bijna een half uur achterstand. Hij zakte daarmee weg naar een dertiende plaats.

Eenmaal terug in T2 had Wurf een voorsprong van veertig seconden op Chevalier. Weiss kwam als derde terug in de wisselzone, maar had wel een achterstand van 4:34 minuut. Daarna volgde op 5:44 minuut Rasmus Svenningsson als vierde. De volgende achtervolgers keken tegen een achterstand van in ieder geval meer dan tien minuten aan.

Tijdens de run zag Wurf al snel dat Chevalier dichterbij kwam en na een paar kilometer was er dan ook een nieuwe leider in de wedstrijd. Vanaf dat moment zag Chevalier zijn voorsprong alleen maar groter worden, terwijl Wurf op zijn beurt Weiss dichterbij zag komen. Iets na de twintig kilometer ging Weiss hem zelfs voorbij en zakte Wurf dus terug naar een derde plek.

Ook in de tweede helft kwam Chevalier nergens meer in gevaar; zijn voorsprong bleef steeds rond de vier minuten schommelen en uiteindelijk won hij de wedstrijd in 7:11:44. Weiss werd tweede in 7:16:03. In de slotfase verloor Wurf steeds meer tijd en hij finishte dan ook niet op het podium. Derde werd de sterk naar voren gelopen Mathias Lyngso Petersen, die finishte na 7:20:55.