Spanning en sensatie tot de allerlaatste meters van Ironman 70.3 Cascais, waar Lizzie Rayner zojuist met een voorsprong van slechts twee seconden op Jeanne Collonge wist te winnen.

De wedstrijd, waar naast Age Groupers alleen pro-vrouwen aan meededen, kende dus een zinderende ontknoping die pas op het allerlaatste moment viel. Al tijdens het zwemmen zaten behoorlijk wat vrouwen dicht op elkaar, met Lisa Perterer die het veld aanvoerde (26:23) en daarachter Stephanie Clutterbuck, Leana Bissig, Rayner en ook Gabrielle Lumkes.

Op de fiets bleven aanvankelijk Clutterbuck en Perterer samen weg, want halverwege de race hadden zij een voorsprong van een kleine anderhalve minuut te pakken op de eerste drie achtervolgsters: dat waren nog steeds Bissig en Rayner, maar Lumkes was weggevallen terwijl haar plaats juist was ingenomen door de Zwitserse Nina Derron. Toch vond Clutterbuck het blijkbaar niet voldoende om in die volgorde naar de wisselzone te rijden, want in de tweede helft begon ze pas echt huis te houden, pakte ze solo de leiding en zag ze haar voorsprong in T2 gegroeid tot ruim vier minuten op Rayner, Derron en ook Bissig.

Clutterbuck begon dan ook met een op het oog comfortabele marge aan de run, maar Rayner snoepte minuten van haar achterstand af en halverwege had zij de leiding in de wedstrijd zelfs overgenomen. Toch hield op dat moment ook Derron goed stand, slechts 25 seconden achter de koploopster, maar was het ook Collonge die aan een opmars bezig was, veruit het snelste liep en al was opgerukt naar een vijfde plaats op 2:20 minuut achterstand.

In de laatste kilometer lag de wedstrijd nog steeds volledig open, want was het Rayner aan de leiding, met Collonge op een tweede plaats, slechts zeven seconden achter de koploopster. Toch bleek haar achterstand nét te groot toen Rayner de wedstrijd won in 4:15:18 en Collonge als tweede volgde in 4:15:20. Bissig werd uiteindelijk derde in 4:16:28.