Terwijl misschien wel de volledige triathloncommunity – en anders ten minste een groot gedeelte daarvan – afwacht tot het moment wanneer Mathieu van der Poel bekend maakt wanneer hij een Long Distance triathlon gaat doen, won hij afgelopen weekend nog op indrukwekkende wijze een wedstrijd binnen het veldrijden. Maar wat eet hij na afloop dan eigenlijk? Het antwoord is simpel: hij gaat naar de snackbar.
Voeding is en blijft een terugkerend onderwerp onder sporters in het algemeen en triatleten in het bijzonder. Voor topsporters is gezonde voeding misschien nog wel crucialer dan voor de gemiddelde Age Grouper, maar dat betekent natuurlijk niet dat er nooit gezondigd mag worden. In ieder geval niet als het aan Van der Poel ligt, zo blijkt uit een interview met het Belgische VRT. Op wedstrijddagen eet hij namelijk geen groenten en fruit, maar vooral koffiekoeken, patat en snacks.
De ochtend van wedstrijddagen vermijdt Van der Poel uiteraard wel de vetten en slaat hij ook havermout – dat hij anders bijna altijd eet tijdens zijn ontbijtjes – zoveel mogelijk over vanwege de lastig te verteren vezels. Van der Poel kiest op wedstrijddagen dan ook vaak voor een pistolet met jam en een pistolet met ei. “Ik eet niet veel op wedstrijddagen. Als ik train, eet ik meer dan op een wedstrijddag. Voor een cross sta ik het liefst met een bijna lege maag aan de start, omdat je dan meteen maximaal gaat. Een wegrit komt trager op gang en duurt veel langer. Dan heb je tijd om alles te verteren en heb je reserves nodig.”
In de middag voor een wedstrijd volgt dan vaak pasta met hesp, kaas en ketchup. “Met redelijk veel zout, zeker als het warmer is, want dat verlies je veel.”
In de avond – na de wedstrijd dus – kan het feestje beginnen: Van der Poel haalt dan wat ‘verloren brood’ in en in de avond gaat hij het liefst naar de snackbar. Daar is het recept steevast hetzelfde: friet met ketchup en twee snacks. “Ik geloof niet dat ik volgende week tien seconden sneller rijd als ik nu geen patat eet.”