Het was een wedstrijd waarin favorieten als Kristian Blummenfelt en Sam Laidlow kraakten, een wedstrijd waarin Patrick Lange in een nieuw race record (7:35:53) zijn derde wereldtitel pakte, maar bovenal de wedstrijd waarin Menno Koolhaas historie schreef door vijfde te worden en daarmee aan te tekenen voor de op één na beste Nederlandse prestatie ooit op Kona: het WK Ironman werd vandaag een wedstrijd om niet snel te vergeten.

Koolhaas werd op voorhand al gezien als één van de outsiders en hij sprak de doelstelling uit om top vijf te halen, en uiteindelijk bleek dat dus ook precies de uitslag die er na voor Koolhaas 7:47:22 uur uit kwam rollen. Het bleek meteen ook een wedstrijd waarin Koolhaas zich vanaf het begin goed liet zien. De Nederlander nam tijdens het zwemmen brutaal de leiding, maar halverwege vond Sam Laidlow het wel even genoeg en nam de titelverdediger het initiatief over. Toch duurde dat ook niet lang, want een paar honderd meter later nam Koolhaas het stokje weer over om uiteindelijk als eerste – met een zwemtijd van 47:02 – naar T1 te gaan. Alleen was Koolhaas toen niet, want een enorme kopgroep volgde direct, met daarin naast Laidlow ook Antontio Benito López, Patrick Lange, Gregory Barnaby, Kieran Lindars, Ben Kanute, Finn Grosse-Freese, Sam Appleton, Paul Schuster, Matthew Marquardt, Rudy von Berg, Kacper Stepniak, Kristian Blummenfelt, Braden Currie, Daniel Baekkegard, Robert Wilkowiecki, Nick Thompson, Clément Mignon, David McNamee, Denis Chevrot en Steven McKenna. Een aantal grote namen werd ook op achterstand gezet, waaronder Magnus Ditlev (+1:15), Kristian Hogenhaug (+1:21), Gustav Iden (+3:31), Matt Hanson (3:34) en Lionel Sanders (5:17). Tristan Olij, de andere Nederlander binnen het profveld, kwam als 45e uit het water met een achterstand van ruim vijf minuten.

Op de fiets werd het veld meteen uit elkaar getrokken door Laidlow, die niemand kans gaf om met hem mee te rijden. Al in de eerste twintig kilometer pakte de titelverdediger een voorsprong van 1:30 minuut, terwijl Ditlev samen met Hogenhaug aansloot in de grote achtervolgende groep achter de koploper. Ondertussen bleef Laidlow zijn voorsprong vergroten en dat zou eigenlijk tot aan T2 zo doorgaan.

Ditlev en Blummenfelt gingen nog wel in de achtervolging, maar Blummenfelt kwam al snel in de problemen doordat hij meerdere keren moest overgeven en zijn voeding niet kon binnenhouden, maar ook Ditlev kon het gat uiteindelijk niet dichten. Even kwam hij nog wat dichterbij Laidlow, maar in de slotfase werd het gat naar voren toch weer veel groter. Ook Koolhaas deed in de achtervolgende groep nog een poging om weg te rijden, maar echt effect had dat niet, al gaf hij daar wel een mooi visitekaartje mee af en liet hij zien het niet te schuwen om in de aanval te gaan.

Uiteindelijk noteerde Laidlow met 3:57:22 een haast duizelingwekkend fietsrecord en hij begon met een marge van 5:53 minuut aan de marathon. Robert Kallin mocht als tweede lopen, terwijl Ditlev als derde volgde op 6:57 minuut. Daarna druppelden mannen als Hogenhaug, Marquardt, Chevalier en ook Koolhaas binnen, net als Blummenfelt, Barnaby en Lange (+9:06).

Tekst gaat verder onder afbeelding

Menno Koolhaas begint aan de marathon (Foto: Hans Cleemput / 3athlon)

Tijdens de run werd al snel duidelijk dat Laidlow het zwaar had. Een paar kilometer kon hij nog wel handhaven, maar tegen een ontketende Lange was niemand opgewassen. Terwijl Laidlow steeds meer bevangen raakte door de hitte en zwalkend over de weg strompelde, leek Lange het tempo steeds meer op te voeren, waarbij hij al snel naar een tweede positie was opgerukt en na 17 kilometer zelfs de leiding in de wedstrijd over nam. In die fase was het ook duidelijk dat Koolhaas een geweldige dag had, want hij liep lang op derde positie, tot hij werd ingehaald door Chevalier en werd terugverwezen naar een nog steeds prachtige vierde plaats.

Lange bleef onvermoeibaar doorgaan en won de race in een nieuw race record van 7:35:53. Ditlev, die slecht aan de marathon begon maar aan een geweldige inhaalslag begon, liep uiteindelijk naar een tweede plaats: moegestreden kwam hij na 7:43:39 over de finish. Ook Rudy von Berg won veel posities tijdens de run en werd uiteindelijk derde in 7:46:00. Chevalier bleef nipt voor Koolhaas en werd vierde in 7:46:65, terwijl Koolhaas een historische vijfde plaats bezegelde met een eindtijd van 7:47:22. Alleen Rob Barel was met een vierde plaats ooit beter op Kona.

Tristan Olij begon dan wel slecht met een tegenvallend zwemonderdeel, tijdens het fietsen en lopen begon hij veel posities terug te pakken. Hij werd uiteindelijk 22e in 8:06:41.

Tijdens de wedstrijd hield 3athlon.nl – van ruim voor de start tot ver na de finish – een liveblog blij. Alle updates kun je hier teruglezen.

De top tien:

  1. Patrick Lange – 7:35:53
  2. Magnus Ditlev – 7:43:39
  3. Rudy von Berg – 7:46:00
  4. Leon Chevalier – 7:46:54
  5. Menno Koolhaas – 7:47:22
  6. Gregory Barnaby – 7:48:22
  7. Cameron Wurf – 7:51:26
  8. Kieran Lindars – 7:51:55
  9. Kristian Hogenhaug – 7:53:37
  10. Matt Hanson – 7:54:50
Tristan Olij als 22e over de finish (Foto: 3athlon / Hans Cleemput)