Hij stond vorige week nog aan de start van Ironman 70.3 Dubai, beleefde daar niet zijn beste race ooit, maar ziet het wel als een mooie opstap richting het volgende doel: Ironman Texas. We spraken Michiel de Wilde over zijn voorbereiding op dit seizoen. De langeafstandatleet bracht afgelopen winter aardig wat uren door op zijn TrueBike van TrueKinetix om zich klaar te stomen voor 2022. We hebben het over de voordelen van deze fiets en bespreken hoe de TrueBike hem helpt om dat tweede onderdeel te versterken.
“In een race hoef je natuurlijk niet op het verkeer te letten, want je racet over het algemeen op een afgezet parcours; je trapt daardoor gewoon continu. Als je hier in Nederland – of eigenlijk overal ter wereld – de deur uit gaat voor een rit, krijg je met stoplichten en ander verkeer te maken, waardoor je regelmatig moet stoppen of je benen stilhoudt. Stiekem heb je daardoor best veel rustmomenten”, aldus De Wilde, die ondanks dat hij buiten fietsen ook heerlijk vindt, groot fan is van indoor ritten. “Als je binnen fietst heb je dat niet”, vervolgt hij. “Doordat ik daar via de TrueBike al aan gewend ben geraakt, is het in de race vervolgens geen probleem meer om continu te blijven trappen.”
‘Die zijn hier buiten bijna niet te doen’
Overigens betekent dat uiteraard niet dat De Wilde al zijn ritten binnen doet. Sterker nog, hij fietst graag buiten, vooral de langere ritten: “Sommige mensen kunnen een filmpje kijken en dan vijf uur lang binnen fietsen, maar ik trek dat niet goed. De ritten die ik graag binnen doe, zijn herstelritten, een rustige één of twee uur fietsen, maar ook juist de keiharde, intensieve, korte intervallen; die zijn hier buiten in Nederland bijna niet te doen.” En juist dat soort pittige trainingen stonden afgelopen winter veel op het programma. “Ik heb in het begin veel Vo2-max blokken gedaan. Dan ging ik 45 seconden volle bak, waarna ik vijftien seconden rust had en dat deed ik dan 3×10 minuten. Voor dat soort trainingen is de TrueBike ideaal: het is een kwestie van je verstand op nul zetten en gaan. En dat is binnen een stuk veiliger.”
‘Je durft met deze fiets wat meer’
Zeker met dit soort pittige trainingen merk je ook het verschil tussen een ‘normale’ indoortrainer en een TrueBike, vertelt De Wilde. “Dit ding durf je helemaal uit elkaar te trekken; niet dat dat je lukt natuurlijk”, lacht hij. “Het is gewoon een massieve fiets en het is niet je gewone roadbike – met een ketting en dure carbononderdelen – die je ergens op monteert. Je durft met een fiets als deze gewoon wat meer in training. Het grappige is wel dat ik toen ik voor het eerst opstapte even moest wennen dat het een beetje bewoog. Even leek het alsof het een beetje gammel was, maar je houdt het daardoor juist veel beter vol. Het is expres zo gemaakt, want als zo’n indoorfiets stug en stabiel is, is het minder prettig om daar drie uur lang op te rijden. Deze fiets beweegt heel lichtjes met je mee, waardoor het makkelijker vol te houden is.”
Tekst gaat verder onder afbeelding
Gradiënt instellen
Iets anders waarin de TrueBike verschilt van een doorsnee indoortrainer, is dat je op een realistische manier kunt klimmen zonder te schakelen. “Je kunt een gradiënt instellen, los van de versnellingen. Je kunt een klimmetje doen, zonder dat het voelt alsof je opschakelt. Je kunt ook met halve procenten omhoog of omlaag. Het voelt alsof je een beetje tegenwind hebt; heel realistisch. Het blijft natuurlijk binnen fietsen, maar dit komt wel heel dicht in de buurt van hoe buiten fietsen voelt.”
Aangezien De Wilde zich vooral richt op het langere werk, gebruikt hij de fiets voornamelijk in tijdritfiets uitrusting. “Ik heb hem afgesteld op mijn tijdritfiets en gebruik dus ook aerobars. Dat werkt heel goed.”
Koppeltrainingen
Niet alleen herstelritjes, intervaltrainingen en rustige korte duurritjes werkt De Wilde op de TrueBike af, ook voor koppeltrainingen gebruikt hij de fiets vaak, vooral in de winterperiode. “Afgelopen winter hebben we veel slecht weer gehad. Dan is buiten fietsen ellende, dus toen heb ik veel binnen gefietst. Zeker ook voor koppeltrainingen is de fiets handig. Want als je drie uur buiten in de kou fietst, heb je echt ijsklonten aan je voeten en moet je daar nog mee gaan lopen. Nu is het gewoon warm, droog je je even af en kun je door.”
Vo2-max en krachttrainingen
Al kwam het er in Dubai nog niet helemaal uit, weet De Wilde dat hij afgelopen winter ook met het fietsen weer stappen heeft gezet. “Mijn fietsen is absoluut verbeterd. Ik merk dat ik makkelijker lang in die houding kan zitten en de Vo2-max en krachttrainingen op de TrueBike hebben er ook zeker iets aan bijgedragen.”
‘Een soort luxe training’
De Wilde is net terug uit Dubai, maar het zwaarste blok staat nog voor de deur, want over zes weken zal hij Ironman Texas racen. “Je zou op trainingsstage kunnen gaan of hier in Nederland kunnen blijven trainen, maar ik wilde graag voor die 70.3 trainen. Niet omdat ik zo graag een 70.3 wil racen – want we kwamen met een paar gasten na de finish wel tot de conclusie dat je daar specifiek voor moet trainen – maar ik zag dit meer als een onderdeel van het trainingskamp. Ik heb de week daarvoor ook normaal doorgetraind en alleen de laatste dag gas terug genomen. Het is een soort luxe training om te doen.”
Ironman Texas
Helemaal klaar voor Texas is hij nog niet, maar er is nog genoeg tijd om aan dat laatste stukje scherpte te werken. “Richting Texas moet ik nog de puntjes op de i zetten en bijvoorbeeld meer wedstrijdtempo’s trainen. Het wordt nog wel even pittig. De echte zware weken moeten nog komen maar ik merk dat het lichaam er klaar voor is, dus dat komt goed. Daarbij is Texas een relatief makkelijke race voor Ironman begrippen; het parcours is vlak, de race snel, en ik merk dat ik inmiddels niet meer bang ben voor de warmte, want daar heb ik veel in getraind.”