Over iets meer dan een jaar vinden de Olympische Spelen in Parijs plaats en dat betekent voor triatleten en openwaterzwemmers een parcours door één van de bekendste rivieren ter wereld; de Seine. Maar om die Seine zwembaar te krijgen, is niet alleen heel veel werk, maar ook heel veel geld nodig.
1.4 miljard om precies te zijn; dat is wat de stad Parijs uittrekt om de waterkwaliteit van de Seine het komende jaar drastisch te verbeteren. Dat is ook wel nodig, want al sinds 1923 is het verboden om in de Seine te zwemmen. Reden: de waterkwaliteit is zó slecht, dat het een gevaar voor de gezondheid vormt. Grootste probleem is de in hoge mate aanwezige E.coli bacterie: als de riolen in Parijs dreigen te overstromen door bijvoorbeeld hevige regenval, worden deze leeggestroomd in de Seine. Logischerwijs is dat zeer slecht voor de waterkwaliteit.
De stad Parijs heeft zich nu tot doel gesteld de waterkwaliteit van de Seine voor de Olympische Spelen te verbeteren en trekt dus 1.4 miljard uit voor de waterzuivering. Er worden onder andere grote bassins gegraven die afval en regenwater op moeten vangen, zodat dit niet in de Seine terecht komt. Vanaf 2025 moet de Seine zelfs weer – voor het eerst in dan ruim honderd jaar – toegankelijk worden voor recreatieve zwemmers.