Ondanks de 1.4 miljard euro die de stad Parijs vorig jaar nog uittrok om de waterkwaliteit van de Seine te verbeteren en daarmee Olympische sporten mogelijk te maken waarbij in dat water wordt gezwommen – zoals natuurlijk triathlon – is het nog altijd zeer slecht gesteld met de kwaliteit van het water. Zo slecht zelfs dat de Olympische triathlon op losse schroeven staat en dat er gekeken moet worden naar een plan B. Een plan B dat er tot de dag van vandaag overigens niet is.
Al sinds 1923 is het verboden om te zwemmen in de Seine – vanwege de slechte waterkwaliteit – en dat komt met name door een veel te hoge concentratie E.coli bacteriën. Dat is echter nu, een klein half jaar voor de Spelen van Parijs, nog steeds zo en uit recent onderzoek is gebleken dat de waterkwaliteit van de Seine nog altijd niet voldoet aan de minimumeisen van de Europese Unie voor veilig zwemwater. Dat komt vooral doordat bij zware regenval het rioolwater – met ontlasting – rechtstreeks de wereldberoemde rivier instroomt.
Vorig jaar werden sommige Olympische testevents al omgetoverd tot duathlons, omdat er vanwege de slechte waterkwaliteit niet gezwommen kon worden. World Triathlon gaf toen twee weken voor dat event nog aan er alle vertrouwen in te hebben dat er gewoon gezwommen zou kunnen worden. De organisatie van de Olympische Spelen garandeerde toen daarnaast dat dat volgend jaar – dus in de zomer van dit 2024 – beter gesteld zou zijn met de waterkwaliteit, maar vooralsnog staan alle seinen op rood en mogen atleten voorzichtig rekening gaan houden met een duathlon, verplaatsing van het event of zelfs annulering.