Na een lange duurloop vermoeide spieren in het algemeen en in het bijzonder zware benen: we zijn er eigenlijk allemaal aan gewend. Maar dat ook je hersenen het zwaar te verduren hebben tijdens lange inspanningen als bijvoorbeeld een marathon, blijkt nu pas uit nieuw Spaans onderzoek. Wat blijkt: het brein gebruikt zijn eigen beschermende vetlaag als energiebron om een lange duurloop te kunnen volbrengen.

Spaanse wetenschappers onderzochten de hersenen van tien marathonlopers, logischerwijs door middel van MRI-scans. Die scans werden zowel voor, direct na de finish als na de marathons gemaakt. Direct na de marathons bleek dat de hoeveelheid myeline, een vetrijk beschermingsmateriaal rondom de zenuwcellen in je hersenen, in bepaalde hersengebieden af te nemen. De gebieden die daarbij het meest ‘geraakt’ werden, zijn de gebieden die worden gebruikt voor motorische coördinatie en het gebruik van zintuigen en emoties. In sommige gevallen ging het om een myeline-afnamen van maar liefst 28 procent.

Hardlopers hoeven zich niet direct zorgen te maken – ook niet de meest fanatieke lopers die tientallen of zelfs meer dan honderd kilometer per week lopen – want de wetenschappers zagen al na twee weken na inspanning duidelijk herstel van de myeline-waardes. Twee maanden na de marathon waren de waarden zelfs weer op oorspronkelijk niveau. Een tip wordt wel gegeven: eet vooral gezonde, vetrijke voeding zoals vette vis, noten en/of avocado en pak na inspanning voldoende rust.

Het onderzoek is hier te vinden. De wetenschappers benadrukken dat er aanvullend onderzoek nodig is omdat er voor dit onderzoek een zeer beperkt aantal proefpersonen – tien dus – was.