Anders dan veel cardiologen lange tijd hebben gedacht, zou veel sporten – en dan hebben we het over 35 uur in de week – geen negatieve gevolgen hebben voor ons hart. Althans, zo beweert een recent onderzoeksrapport, dat vorige week tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Heart Association in Philadelphia werd gepresenteerd.
Voor het onderzoek zijn de gegevens gebruikt van 54 mannen en twaalf vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 53 jaar, die regelmatig 35 uur per week sporten. Waarom er, zoals vaak, minder vrouwen deelnamen aan het onderzoek, is niet bekend. Het was pas de eerste keer dat een dergelijk onderzoek werd uitgevoerd onder meer dan een handvol deelnemers. En dus zijn deze resultaten extra vernieuwend, zo meldt althans The Washington Post.
De groep met buitengewoon actieve sporters is al 26 tot 28 jaar vertrouwd met het vele trainen. Al trainen zij dus uitzonderlijk veel, in metingen komen ze niet bovengemiddeld fit naar voren: deelnemers hadden een gemiddeld BMI van 26.3, waarmee zij zelfs bijna in de ‘overgewicht’ categorie terecht kwamen (toch enigszins opmerkelijk, red.); een gemiddeld cholesterol gehalte van 196 mg/dl, maar net onder de grens van 200, die wordt gezien als de grens tussen een gezond en te hoog cholesterol gehalte.
Wat bleek?
Ondanks hun bovengemiddeld hoge trainingsomvang kwamen er geen hart gerelateerde sterfgevallen voor onder de onderzochten in de tien jaar waarin zij na het onderzoek nog werden gemonitord. Daarnaast verschilden zij op geen andere noemenswaardige manier van de vergelijkingsgroep – bestaande uit 2088 sporters – die gemiddeld 1,5 uur per dag trainen.
Duursporters
Waarvoor de groep met ‘extreme’ sporters zoveel traint, komt nergens naar voren. ,,We kunnen alleen maar concluderen dat het allemaal duursporters waren, die verschillende sporten lijken te beoefenen”, aldus Laura DeFina, voorzitter van het Cooper Institute, in een interview met The Washington Post.. Zo reageerden vele sporters onder andere te hardlopen, fietsen en zwemmen; echter vaak met een intensiteit die ‘slechts’ gelijk staat aan een snelle wandeling of langzaam joggen. ,,Sommigen zouden voor een Ironman kunnen trainen, of voor meerdere marathons, maar andere ook gewoon om hun hart gezond te houden”, aldus senior onderzoeker Benjamin Levine.
Niet meer dan 2,5 uur per week hardlopen
Alhoewel sporten vaak wordt geadviseerd door artsen als het gaat om een gezonde levensstijl, begonnen acht jaar geleden een aantal cardiologen te waarschuwen voor de mogelijk negatieve gevolgen van een overdaad aan training. Dit rapport biedt tegengeluid: ,,Onze bevindingen vertellen aan enthousiaste sporters dat hun gewoonten hen niet in een verhoogde risicogroep plaatsen”, aldus DeFina.
In een TED Talk video, die meer dan een miljoen keer werd bekeken, vertelt cardioloog James O’Keefe over ‘verrassende nieuwe inzichten die lijken te ontstaan over inspanning’. O’Keefe – zelf hardloper – gaat verder: ,,Ik maak mij zorgen over dat ik misschien een dodelijke fout heb gemaakt.” Het jaar daarop schreef hij met collega’s een rapport dat pleitte tegen meer dan 2,5 uur per week hardlopen. Het zou zorgen voor een ‘aanzienlijke vermindering van de winst in levensduur, die juist wel wordt voorspeld bij gematigd joggen’. Deze bewering haalde overal het nieuws, zonder dat het ooit werd gesteund door onderzoek.
Tegengeluid
,,Ons rapport, gebaseerd op veel meer data dan voorgaande onderzoeken, is essentieel om het idee tegen te gaan dat de straten bezaaid zijn met de lichamen van dode lopers”, merkt Levine op. ,,We hebben de meest actieve sporters ooit bestudeerd en er waren geen hart gerelateerde sterfgevallen na tien jaar monitoren.” Daarbij zegt hij ook: ,,Sporten is niet magisch, zeker niet voor mensen die een leven lang aan slechte gewoonten proberen recht te zetten. Zelfs mensen die veel sporten, die sterk en fit zijn, zijn kwetsbaar. Iedereen die opvallende symptomen ontwikkelt terwijl ze in training zijn, zou zijn dokter moeten raadplegen”, waarschuwt Levine.