Wanneer doe je precies genoeg en wanneer doe je teveel? De lijn tussen hard trainen en overtraindheid blijkt vaak dun te zijn. Al is voorkomen natuurlijk beter dan genezen, als je alsnog een keer over de lijn heen bent gegaan, is het goed om zo snel mogelijk een grote stap terug te doen en je lichaam te laten herstellen. De onderstaande twaalf zaken kunnen een teken van overtraindheid zijn.
1. Geen vooruitgang meer boeken
Je kunt natuurlijk niet eeuwig grote vooruitgang blijven boeken, maar als leeftijd nog geen rol speelt en je merkt opeens stil te staan of zelfs achteruit te gaan, kan het goed zijn jezelf eens kritisch onder de loep te nemen.
2. Meer herstel nodig hebben tussen trainingen
Deed je vroeger rustig een zware looptraining op dinsdag om vervolgens op woensdag weer de fiets op te springen voor een fietsrit van twee uur? Maar merk je nu dat je een dag na een zware training onvoldoende energie hebt om weer een training te doen? Het zou een teken van overtraindheid kunnen zijn.
3. Blessures en kleine pijntjes
Met aanhoudende blessures of opvallend veel pijntjes en stijve spieren, zou je lichaam wel eens om je aandacht kunnen vragen.
4. Weinig motivatie
Terwijl je normaal moeiteloos je loopschoenen aantrekt om 7 uur ‘s ochtends voor een rondje, merk je misschien dat je de laatste tijd enorm opziet tegen de trainingen die je anders vol goede energie aangaat.
5. Stemmingswisselingen en overgevoeligheid
Net als een ochtendhumeur na een korte nacht slapen, kan een lichaam emotioneel gezien sterk reageren op vermoeidheid.
6. Verminderde eetlust
Een toename in adrenaline en noradrenaline ten gevolge van overtraindheid kan ervoor zorgen dat je minder eetlust hebt dan gebruikelijk.
7. Laag libido
Door een verlaagde aanwezigheid van anabole hormonen kun je last krijgen van een verlaagd libido.
8. Ferritine te laag
Bloedonderzoeken kunnen tekorten in bepaalde waardes laten zien die een gevolg kunnen zijn van overtraindheid. Zo kan overtraindheid een verlaagde ferritine (een eiwit dat zorgt voor de binding met ijzer, red.) en magnesium waarde veroorzaken.
9. Minder concentratie en doorzettingsvermogen
Wellicht lukt het minder goed om jezelf te blijven pushen tijdens een zware training of ben je snel afgeleid tijdens je werk of studie. Ook dit kan een teken van overtraindheid zijn.
10. Hartslag
Een verhoogde rusthartslag of het niet omhoog krijgen van je hartslag tijdens een training, is vaak een duidelijk teken van vermoeidheid, ziekte of overtraindheid.
11. Verlaagde weerstand
Een vermoeid lichaam gaat vaak gepaard met een verlaagde weerstand en dus grotere kans op ziekte. Ben je anders nooit ziek en heb je nu al langer dan normaal last van een aanhoudende verkoudheid? Let dan even extra goed op jezelf. Uiteraard moet je het sowieso rustig aan doen wanneer je ziek bent, en met koorts niet trainen.
12. Vermoeidheid
Tot slot, een logisch punt: vermoeidheid. Je lichaam is ten slotte vermoeid van een overdaad aan training en dat herken je voornamelijk aan extreme vermoeidheid.