Ironman, Challenge Family, World Triathlon, de Professional Triathletes Organisation (PTO), Xterra… en dat zijn slechts een paar van de grootste organisaties of federaties binnen de triathlonsport. Daar waar Ironman, Challenge Family en Xterra zich richten op het organiseren van wedstrijden, vormen World Triathlon en de PTO daarnaast ook nog een overkoepelende triathlonbond. De vraag die bij sommige atleten tegenwoordig opspeelt: wordt het teveel? En daardoor verwarrend?
Iedere organisatie en ook iedere afstand of subcategorie binnen de triathlon- en duathlonsport heeft zo haar eigen EK en WK, waardoor de kalender soms aardig vol komt te staan met kampioenschappen. Volgens sommige atleten verliest een kampioenschap daardoor een beetje haar waarde. We vroegen wat jullie ervan vinden dat er zoveel aanbod is binnen de multisport. De stelling luidt: ‘Zijn er teveel triathlon organisaties?” Dit waren jullie reacties.
Tekst gaat verder onder afbeelding
Het is duidelijk dat een meerderheid het dus een “non-issue” vindt, zoals Sebastiaan Gesquiêrre zelfs letterlijk reageerde. Vervolgens vroegen we jullie namelijk waarom jullie het wel of niet eens waren met de stelling. De reacties waren zeer wisselend.
“Geen probleem, want nu kun je een organisatie kiezen die het beste bij jou past”, reageerde Gert Kuipers. Willemien van der Kruijt denkt er anders over: “Ik vind het vooral lastig om overzicht te krijgen in welke races wanneer en voor wie zijn.” Robert Beukema sluit zich daarbij aan: “Terugdringen naar twee of drie officiele instanties. Het overzicht raakt een beetje zoek.”
Bart Jansen ziet genoeg reden om het juist zo te laten, zo legt hij uit: “Het lijkt me niet goed als slechts enkele organisaties de hele sport ‘in handen’ hebben.” Volgens ‘Roeelj’ is “concurrentie juist goed” en ook ‘Wouttieb’ kan zich daarin vinden: “Een breed aanbod stimuleert toegankelijkheid. Grote merken gaan dan omlaag in prijzen en verbeteren in kwaliteit.”
Het onderwerp ‘inschrijfgeld’ duikt ook regelmatig op in de reacties. Zo schrijft ‘Triathlete.amber’: “Het wordt steeds duurder allemaal en moeilijk om een A-evenement te selecteren op deze manier.” Xander Dalschaert hoopt dat de concurrentiestrijd de prijzen ten goede zal komen: “De concurrentie kan maar beter groot zijn. Dat zal de kwaliteit en prijzen ten goede komen voor Age Groupers.” ‘Jimsim030’ kan zich daar ook in vinden. “Hiermee blijven de prijzen normaal. Ironman is al zoveel duurder dan bijvoorbeeld Challenge Family.”
De reactie van Dimitri Hoekstra leest: “Keuze is goed en komt ten goede aan de kwaliteit en kwantiteit.” ‘Arjen_c’ ziet het grote aanbod ook niet als een probleem. “Iedereen is vrij om te organiseren en om te kiezen waar hij aan deelneemt.”
Triathlonvereniging Roermond zou graag zien dat organisaties meer onder één hoed spelen. “Meer samenwerking tussen grote en kleine organisaties”, luidt hun advies. Jurgen Schroll zou het liefst een nóg breder aanbod zien. “Meer!”, reageert hij. “Wellicht dat de bedragen dan omlaag gaan; het is één grote melkkoe geworden.” Michelle Velthuizen ziet concurrentie ook als iets positiefs, maar om een andere reden: “Concurrentie in de markt is goed om de kwaliteit hoog te houden.”
Xander Schelfhout reageert: “Meer concurrentie doet organisaties nadenken over racebeleving en waarde/prijs.” Ramon Jongschaap schrijft: “verdeling is prima. De PTO is voor pro’s (al organiseren zij tegenwoordig ook Age Group races, red.), Xterra en Xtri voor offroad, Ironman en Challenge Family voor ‘normaal’.”
Tot slot, reageert Davy Provo: “Het is niet niks om een triathlon te organiseren. Hoe meer organisaties, des te meer triathlons.”