In London heeft Rani Skrabanja voor een prachtige verrassing gezorgd: na eerder al wedstrijden in Montreal en Sursee, werd ze zojuist vierde in Groot-Brittannië en dat betekende dat de Nederlandse als derde is geëindigd in het SLT Arena Games eindklassement. Het is een prestatie van wereldformaat en des te meer voor Skrabanja, die na langdurig blessureleed pas weer sinds een aantal weken vol kan racen.
De wedstrijd in London – de zogenaamde Grand Final die dus allesbeslissend was voor het eindklassement – bestond uit drie heats, waarbij de onderdelen steeds in wisselende volgorde werden afgewisseld. Iedere heat bestond het zwemmen uit 200 meter, het fietsen uit 4 kilometer en het hardlopen uit 1 kilometer. In de derde en laatste heat gingen de dames van start op basis van de in heat 1 en 2 ontstane tijdverschillen.
Heat 1 – swim, bike, run
Cassandre Beaugrand nam de leiding tijdens het zwemmen, maar zag een groot gedeelte van de achtervolgsters weer aansluiten tijdens het fietsen. Helaas zat Skrabanja daar niet bij; de Nederlandse topatlete gaf een paar seconden toe maar slaagde er niet in om de sprong naar voren te maken.
Terwijl het Beth Potter was die er tijdens het hardlopen vandoor ging en zeven seconden voorsprong op Beaugrand pakte, was het Skrabanja die ineens gigantisch sterk bleek en naar een derde positie liep. Op slechts twaalf seconden van Potter kwam ze ook als derde over de streep van heat 1, daarmee al een goede basis leggend voor een goede eindklassering.
Heat 2 – run, bike, swim
In de tweede heat was het juist Beaugrand die er meteen vandoor ging tijdens het lopen en een voorsprong van een aantal seconden pakte op Potter. Skrabanja ging eveneens voortvarend van start en liep lang derde, maar in de laatste meters verloor ze ineens snel tijd, zakte ze weg naar een zevende plaats om uiteindelijk met negen seconden achterstand te wisselen naar het fietsen. Dat was een tegenvaller, want daardoor miste ze net de aansluiting met een groep van zes koploopsters die zich op de fiets vormde.
Die groep bleef overigens niet samen tijdens het fietsen, want Beaugrand en Potter reden de groep al snel aan gort en wisselden uiteindelijk samen richting het zwemmen. Op negen seconden volgden Gina Sereno en Sophie Linn, terwijl Skrabanja zich daar weer achter in een grotere groep had gevestigd en op een kleine twintig seconden achterstand wisselde.
Na het zwemmen tikte Beaugrand twee seconden eerder af dan Potter en Linn kwam als derde terug. Skrabanja zwom naar een mooie vierde plaats, maar had wel 26 seconden achterstand.
Heat 3 – swim – bike – run
Skrabanja had Potter, Beaugrand en Linn voor haar toen de derde heat werd gestart. De strijd voor de dagzege ging overduidelijk tussen Potter en Beaugrand, die een dermate ruime voorsprong hadden waardoor de andere dames eigenlijk al niet meer langszij konden komen. Potter gaf haar voorsprong nergens uit handen en liep ogenschijnlijk eenvoudig naar de dagzege.
Ondertussen was Skrabanja aan een toprace bezig. Toen Linn uit het water kwam, had ze nog acht seconden voorsprong op Skrabanja. De Nederlandse had op haar beurt zestien seconden voorsprong op haar eerste achtervolgster, waardoor ze zich dus eigenlijk alleen hoefde te focussen op wat er voor haar gebeurde.
Tijdens het fietsen en lopen kwam Skrabanja niet meer dichterbij Linn; sterker nog, ze verloor juist wat tijd, maar wist haar vierde plaats in het dagklassement wel te verzekeren. Daarmee was haar derde plaats in het eindklassement een feit. Sophie Linn werd wereldkampioen en Gina Sereno tweede.