Met een inhoud van 50 liter kun je behoorlijk veel – zo niet alle – triathlonspullen kwijt in de BTTLNS Hera 1.0 rugtas. Maar, wil je nóg meer inhoud en daarmee gemak, zou je ook de BTTLNS Niobe 1.0 kunnen overwegen: dan krijg je er zo maar even 40 liter aan inhoud bij. Wij gingen met beide rugzakken op pad, hebben ze uitvoerig kunnen testen en onze bevindingen lees je in deze review.

Eén ding is zeker, als triatleet neem je altijd veel spullen mee als je naar een wedstrijd gaat: je zwemspullen, trisuit, loopschoenen, voeding en hoogstwaarschijnlijk nog wel wat accessoires die jij handig vindt om te gebruiken. Het is dan ook geen wonder dat je veel atleten elke wedstrijd weer ziet worstelen met overvolle tassen, moeite ziet doen om alle spullen op te bergen en daar bijna meer energie aan ziet verliezen dan aan de wedstrijd zelf. Na een paar weken met de BTTLNS Niobe 1.0 rond te hebben gelopen kunnen we makkelijk de conclusie trekken dat je die problemen in ieder geval tot het verleden kunt laten behoren.

Stijlvol uiterlijk, stevig materiaal

Deze rugtas is dan ook speciaal ontwikkeld en gericht op de reis van en naar wedstrijden. Het eerste dat ons opvalt is het stijlvolle uiterlijk en het stevige materiaal. De tas ziet er tof uit, is wel groot maar niet lomp, en het materiaal voelt zeer solide aan. Vooral de brede schouderbanden springen daarbij in het oog, evenals de ‘bovenklep’ waar een extra versteviging in is aangebracht. Ook vallen direct de vele vakken en compartimenten op; iets dat wat ons betreft een goede triathlontas typeert.

Het belangrijkste, meest unieke compartiment is wat dat betreft het vak waar je maar liefst twee paar schoenen in kwijt kunt: met het grootste gemak neem je dus zowel je hardloop- als fietsschoenen mee. Op het oog misschien een luxe feature, maar eenmaal aan gewend wil je niet meer terug naar een tas waar dit niet mogelijk is. Ook het bodemcompartiment, dat is voorzien van een uitbouwbare ‘wet area’, is ideaal: hier stop je al je natte zwemspullen in zonder daarbij andere kleding nat te maken. Extra speciaal is dat je dit uitvouwbare gedeelte ook kunt gebruiken om tijdens het wisselen op te staan. Inderdaad: dat scheelt natte of, nog erger, vieze voeten.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Het onderste compartiment kun je ook gebruiken om tijdens het wisselen op te staan. (Foto: 3athlon.nl)

Alles mee, groot gemak

Door de vele compartimenten neem je met het grootste gemak al je spullen mee naar wedstrijden of trainingen, maar nog belangrijker: je vindt alles ook eenvoudig terug op het moment dat je het nodig hebt. Je fietshelm, wetsuit, handdoek en zelfs een fietspomp: in de BTTLNS Niobe 1.0 kun je het prima kwijt en dat is echt een verademing. Of beter gezegd: het maakt het leven van iedere triatleet een stukje makkelijker en ook aangenamer. Aangenaam is sowieso het juiste woord dat bij deze tas pas, want de eerder aangehaalde brede schouderbanden maar zeker ook het stevige ruggedeelte zorgen ervoor dat je de Niobe 1.0 met groot gemak draagt. Zelfs als hij helemaal vol zit – en dus behoorlijk wat gewicht meezeult – kost het geen enkele moeite om de tas op je rug te hebben.

Kleiner, zelfde features

Daarnaast hebben we ook de BTTLNS Hera 1.0 getest, een rugtas met een inhoud van 50 liter, precies 40 liter minder dan de Niobe 1.0 dus. Qua uiterlijk doen de tassen niet voor elkaar onder en dus doet de Hera 1.0 hier ook goede zaken. Datzelfde geldt voor het gebruikte materiaal en eerlijk gezegd vinden we deze rugzak zelfs nog iets mooier staan omdat hij dus iets kleiner en compacter is. Maar, daar lever je dus wel het nodige gebruiksgemak voor in. Feitelijk heeft deze tas vrijwel dezelfde indeling en mogelijkheden, maar zijn alle ruimtes simpelweg wat kleiner.

Het gemak is onbetaalbaar

Of je gaat voor de Hera 1.0 of toch de grotere Niobe 1.0, is dus erg afhankelijk van de wensen die jij hebt. En van de hoeveelheid spullen die jij wil meenemen naar trainingen en wedstrijden. Ondanks het feit dat de Niobe 1.0 een stuk groter is en daardoor wellicht iets minder handzaam, geven wij in ieder geval de voorkeur aan dit duurdere model: het gemak waarmee je werkelijk ál je spullen meeneemt, is wat ons betreft bijna onbetaalbaar.