Tijdens een triathlon zit je – dat hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen – in verhouding het langst op de fiets. Zeker tijdens een Middle Distance of zelfs een Long Distance breng je uren rijdend door. Dan is het prettig als je een fijne helm draagt: eentje die lekker en comfortabel zit, er goed uitziet en perfect zicht biedt. En dan hebben we het belangrijkste nog niet eens genoemd: veiligheid. De afgelopen weken hebben we uitvoerig mogen stoeien met de Cádomotus Omega Aerospeed helm. En we kunnen nu al zeggen: dat beviel goed!
Cádomotus is een merk dat haar oorsprong in de schaatssport vond, maar inmiddels flink aan de weg timmert binnen de triathlonwereld in het algemeen en de fietssport in het bijzonder. In het uiterlijk van de Cádomotus Omega Aerospeed helm komen die werelden dan ook duidelijk bij elkaar: het model is wellicht iets ronder dan je van de gebruikelijke triathlonhelm gewend bent, maar daarmee heb je ook meteen een stoer, sportief en vooral goed te herkennen helm te pakken. De helm oogt strak, aerodynamisch en vooral ook gewoon heel erg tof. Zeker in combinatie met de los bij te bestellen geïntegreerde lens – die je in verschillende kleuren kunt krijgen – ben je helemaal de man of vrouw. Dat geldt extra als je je bedenkt dat niet alleen de lenzen, maar zeker ook de helm in verschillende kleuren beschikbaar is.
(tekst gaat verder onder foto)
Misschien nog wel belangrijker is het natuurlijk hoe de helm zit. Je wil tenslotte niet dat een helm gaat irriteren tijdens je trainingsritten van een paar uur of terwijl je er tijdens een race alles aan doet zo goed mogelijk te presteren. We namen de proef op de som tijdens de afgelopen warme weken en zelfs tijdens Challenge Roth. Waar beter dan tijdens een Long Distance kun je een helm tenslotte testen?
Bij het voor het eerst opzetten van de helm moesten we heel even wennen: de binnenkant voelt aanvankelijk een beetje hard, bijna plasticachtig en daarmee misschien wat minder comfortabel dan dat je van andere helmen gewend bent. Gelukkig was dit gevoel van zeer korte duur en ervoeren we dit slechts de eerste keer dat we de helm droegen. De daaropvolgende ritten – en dat waren er een heleboel – hebben we hier geen last meer van gehad en voelde alles zeer comfortabel. Overigens komt Cádomotus direct met een plausibele verklaring. ,,Dat de helm wellicht hard aanvoelt, komt omdat er grote ventilatiekanalen over je hoofd lopen voor maximale verkoeling. De hoeveelheid voering is dan minimaal, want dit zou de helm alleen maar warm maken.”
(tekst gaat verder onder foto)
Ideaal is dat je de helm met hele simpele bewegingen al dan niet strakker of losser kunt stellen, zowel van de achterkant als zijkant. Op die manier krijg je de helm dus precies zo strak als je zelf wilt en blijft de helm perfect zitten tijdens lange ritten. Nergens irritaties, geen beweging op het hoofd maar tegelijkertijd ook geen afknellend gevoel: gewoon perfect.
Helemaal 2.0 is de visor – de lens – die je met behulp van drie magneten (geïntegreerd in de helm) zeer eenvoudig aan de helm ‘vastklikt’. Het ziet er niet alleen gaaf uit, maar is ook nog eens meer dan functioneel. Des te meer omdat je de visor tijdens het rijden los kunt klikken, vervolgens kunt omdraaien en op de helm kunt klikken in plaats van voor je ogen. Ideaal wanneer het bijvoorbeeld tijdens een rit begint te regenen of als je gewoon even zonder lens wil rijden. Dit vast- en losklikken van je visor doe je binnen een seconde, met één hand en gaat zeer intuïtief.
Een kanttekening bij deze los te klikken visor is dat we vinden dat je de helm niet echt lekker op en af kunt zetten terwijl de visor ‘voor de ogen’ zit geklikt. Als je de helm dan op of af zet, gebeurde het ons regelmatig dat we de visor in of rond onze eigen ogen staken. Deed geen pijn, maar is wel lastig. Gelukkig is dit simpel op te lossen door vlak voor het op- en afzetten – of bij het klaarleggen – van de helm de visor even om te draaien en op de helm te klikken.
(tekst gaat verder onder foto)
De helm is – op een kleine ventilatiestrook aan de voorkant na – helemaal dicht. Aerodynamica ten top. Ideaal dus ook wanneer je weer eens wordt belaagd door een zwerm kleine vliegjes en muggen. Met de warmte overigens geen enkel probleem: als je een bidon over de helm leeggooit stroomt er behoorlijk wat water via het ventilatiestrookje naar binnen en dat zorgt voor voldoende verkoeling op het hoofd en in het gezicht. Daarnaast is de nek helemaal vrij en kun je die dus ook uitstekend koelen.
Je kunt de Cádomotus Omega Aerospeed helm kopen voor 179.50 euro. Een geïntegreerde lens dien je los te bestellen en kost 64.50 euro. Een hoop geld, absoluut, maar niet duurder dan vergelijkbare helmen en wat ons betreft zeker een aanrader. Deze helm gaat je zeker niet teleurstellen!