Het is altijd een beetje spannend om aan de slag te gaan met nieuwe gear: of het nu om hardloopschoenen, nieuwe kleding of, zoals in dit geval, een nieuw multisporthorloge gaat. We hebben het over de Polar Grit X, waarmee we de afgelopen weken uitvoerig hebben kunnen stoeien tijdens onze trainingen. Al was er eigenlijk geen sprake van ‘stoeien’, want de Grit X laat zich kinderlijk eenvoudig instellen én gebruiken. Daarbij wordt er nergens ingeboet aan mogelijkheden, want die zijn nagenoeg oneindig.

Op papier richt de Polar Grit X zich op een specifieke doelgroep: trailrunners en andere outdoorliefhebbers. Verschillende functies, waarover je verderop in deze review meer leest en waarvan de Hill Splitter nog wel de meest belangrijke is, spelen daar handig op in. Toch kunnen we na uitvoerig testen volmondig beamen dat je ook als triatleet uitstekend uit de voeten kunt met dit nieuwste model van Polar en je daarmee dus een extra alternatief hebt naast de in eind 2018 verschenen Polar Vantage V en Polar Vantage M.

‘Stijlvoller en robuuster’

De Grit X komt – qua prijs – dan ook een beetje tussen die modellen in te hangen en heb je in huis voor een adviesprijs van 429,90 euro. Natuurlijk, een flink bedrag, maar volkomen in lijn met vergelijkbare horloges. De kwaliteit straalt er dan ook vanaf en dat begint al direct tijdens het unboxen. Het horloge ziet er zeer stijlvol uit, voelt daarnaast licht (66 gram, red.) maar tegelijkertijd bijzonder robuust. De Grit X is dan ook wat groter dan bijvoorbeeld de Vantage V en dat geeft het horloge een net wat meer ‘volwassen uiterlijk’. Datzelfde geldt overigens voor de buttons aan de zijkant, die in plaats van ‘rechthoekig’ nu rond zijn en ook nog eens wat steviger aanvoelen. Natuurlijk, over smaak valt niet te twisten, maar op het gebied van uiterlijk zijn we het er op de redactie over eens: de Grit X scoort hier punten.

(Tekst gaat verder onder foto)

Polar Grit X (Foto: 3athlon.nl)

Nauwkeurig

Maar natuurlijk koop je een multisporthorloge voornamelijk vanwege de functies die het jou biedt. Laten we aftrappen met een compliment aan Polar, want het heeft de zaakjes wat dat betreft een stuk beter op orde dan tijdens de lancering van de Vantage-serie. Toentertijd waren er behoorlijk wat GPS-problemen, die ervoor zorgden dat de registratie van tijd, snelheid, afstand en soms ook hartslag, meer dan eens onnauwkeurig waren. Die problemen werden gelukkig snel opgelost, maar zorgden wel voor wat verontwaardiging bij de early adopters. Neemt niet weg dat de Grit X dit veel beter doet: wij hebben de afgelopen weken geen onnauwkeurigheden kunnen vinden en alle data liggen in lijn met die van de Vantage V.

Verademing: tot 100 uur aan batterij

Een echte verademing is de extra lange batterijduur van de Grit X, die in het beste geval 100 uur meegaat. Oké, dat lukt niet bij veelvuldige activiteit, maar dan nog kun je er – en ja, dat hebben we getest – bijna veertig uur mee vooruit. Veertig uur! Dat is een mooie prestatie en voor triatleten zeer interessant: je kunt meerdere duurtrainingen doen met de Grit X en angst voor een lege accu behoort nu echt en definitief tot het verleden.

Veel functies, scherper scherm

Aan functies geen gebrek. Ten opzichte van de Vantage V verliest de Grit X twee functies: de Recovery Pro en Orthostatic Test. Nooit leuk om aan opties in te boeten, maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat we deze functies ook niet echt missen. Daarentegen biedt de Grit X een heleboel aan extra’s die je op de Vantage V niet hebt, waarvan de Hill Splitter, FuelWise, Energy Sources en Weather wat ons betreft de meest voornaamste zijn. Daarnaast valt het ons nog dagelijks op dat het scherm iets scherper/helderder blijkt te zijn dan zijn ‘voorgangers’ en ook dat is een mooie toevoeging. Dat scherm is overigens ook nu weer als touchscreen te gebruiken, mocht je dat fijner vinden dan de knoppen aan de zijkant. Eerlijk is eerlijk: wij geven wél de voorkeur aan die knoppen, omdat we in de praktijk merken dat het touchscreen zich soms wat moeizaam laat besturen door te vochtige, of juist te droge, vingers.

(tekst gaat verder onder foto)

De Grit X om tijdens het lopen. (Foto: 3athlon.nl)

In gebruik werkt de Grit X hetzelfde als de Vantage V. Je kunt tot twintig sporten in je profiel instellen en dat werkt weer even eenvoudig als altijd: via de Polar Flow (desktop of app) heb je dit zo ingesteld én kies je de weergaves die jij op je horloge wil zien. Met een druk op de knop (en na een paar seconden wachten, red.) is alles op je Grit X ready to go.

Hill Splitter

De Grit X voelt als een aangename nieuwkomer als je tijdens je trainingen – of wedstrijden – graag en veel klimt. De nieuwe Hill Splitter functie detecteert namelijk automatisch of je aan het klimmen of dalen bent, laat ook zien hoe lang je dat doet en over wat voor afstand. Iedere keer dat je omhoog of naar beneden gaat, kun je dit op je scherm terugzien. Natuurlijk ideaal voor trailrunners, want zoals gezegd is dat dé doelgroep voor dit horloge, maar ook geweldig als je in heuvelachtig gebied woont of regelmatig een triathlon met een heuvelachtig parcours meepakt. Natuurlijk kun je al deze gegevens ook later in de app terugvinden. Overigens is het wel zo dat de functie meteen zijn kracht verliest als je – zoals ondergetekende – traint in de polder. Dan kunnen we niet echt spreken van een toegevoegde waarde. Aan de andere kant: tijdens een training waarbij we meerdere malen wat intervals tegen een brug op deden, komt de meerwaarde direct om de hoek kijken. Hier maak je dus zelf de afweging in wat je belangrijk vindt.

FuelWise

Dan FuelWise, nog een optie die de Grit X daadwerkelijk verrijkt. Want laten we eerlijk zijn: we herkennen allemaal zo’n training of wedstrijd waarbij je ‘vergeet’ te eten of te drinken en daardoor uiteindelijk de man met de hamer tegenkomt. Dankzij FuelWise behoort dit probleem tot het verleden. Voor een workout geef desgewenst aan op wat voor intensiteit je gaat sporten en om de hoeveel tijd je een reminder tot aanvullen van koolhydraten en/of vocht wil krijgen. Kort maar krachtig: ideaal. Enige dat wel jammer is, is dat FuelWise geen rekening houdt met de weersomstandigheden. Of de temperatuur nu hoog of laag is, of het nu droog is of regent: het advies tot drinken blijft hetzelfde, terwijl dat natuurlijk anders zou moeten zijn. Zie deze feature daarom vooral als handige reminder, vooral voor de atleten die soms moeite hebben zichzelf tot drinken te zetten.

(tekst gaat verder onder foto)

FuelWise. (Foto: 3athlon.nl)

Energy Sources

In het verlengde hiervan is ‘Energy Sources’ ook een mooie toevoeging aan de Grit X. Na je training kun je nu niet alleen zien hoeveel calorieën je verbrand hebt, maar ook hoeveel procent daarvan bijvoorbeeld vet, koolhydraten en proteïne bevat. We kunnen ons voorstellen dat de ene atleet dit interessanter vindt dan de ander, maar extra gegevens zijn altijd leuk!

Integratie Komoot

Tot slot belichten we graag de integratie van Komoot. Dankzij deze feature kun je routes in je Grit X inladen en deze vervolgens, op basis van pijltjes op je scherm, volgen. Strava routes worden helaas nog niet herkend, maar deze zullen ongetwijfeld later via updates worden toegevoegd. Het volgen van routes werkt in ieder geval eenvoudig: de aanwijzingen zijn duidelijk genoeg en komen op tijd, waardoor je niet pas op het laatste moment ziet dat je ergens rechts of links moet.

Conclusie: ‘Wij hebben onze keuze wel gemaakt’

Samenvattend kunnen we niet anders dan de conclusie trekken dat de Polar Grit X opnieuw een mooie stap vooruit is binnen de wereld van de multisporthorloges. Met een tof design, eindeloos veel functionaliteiten en de nauwkeurigheid die je binnen deze prijsklasse mag verwachten, doet de Grit X simpelweg waar je op hoopt als je dit horloge aanschaft. Toegegeven: dit model heeft vanwege de Hill Splitter functie, extra batterijduur en mogelijkheid om de weersvoorspellingen van de komende dagen te bekijken hoogstwaarschijnlijk een nog grotere aantrekkingskracht op trailrunners en ultrarunners, maar ook voor triatleten is dit nu al een meer dan aan te raden model. Met een prijskaartje dat lager ligt dan de Vantage V, maar tegelijkertijd feitelijk dezelfde kwaliteit en zelfs meer functionaliteiten, hebben wij onze keuze wel gemaakt.