In een wereld die bol staat van de ontwikkelingen, lanceerde Polar een aantal weken terug de gloednieuwe Polar Vantage M3. Daarmee volgt het horloge onder andere de eind vorig jaar gelanceerde Polar Vantage V3 – toch het paradepaardje van Polar – en de eerder dit jaar gelanceerde Polar Grit X2. De Polar Vantage M3 weet zich mooi onder die twee modellen te manifesteren, in ieder geval wat betreft de adviesprijs, maar staat eigenlijk meer dan uitstekend z’n mannetje als je kijkt naar de performance.
Toch beginnen we eerst met het uiterlijk van de Vantage M3. Je kunt er kort en lang over spreken en smaak is en blijft nu eenmaal persoonlijk, maar één ding is zeker: alle nieuwe modellen van Polar lijken behoorlijk op elkaar. Toch weet de Vantage M3 zich enigszins te onderscheiden dankzij het iets kleinere, compactere formaat (gewicht, slechts 53 gram, red.); zeker fijn voor een smallere (vrouwen)pols maar ook op een grotere pols komt de M3 geweldig uit. Het bandje lijkt van een soort geborsteld rubber te zijn – heel chique en stijlvol – en de geborstelde rand die zich om het beeldscherm nestelt, maakt het totaalplaatje helemaal af. Ondanks de adviesprijs van 399,90 euro – nog steeds veel geld maar scherp geprijsd ten opzichte van concurrerende modellen – haal je met de Polar Vantage M3 een stoer, sportief, chique en stijlvol horloge in huis. Dit horloge draag je niet alleen tijdens het sporten, maar net zo graag op het werk of tijdens een chique avondje op stap. Dat geldt overigens voor beide uitvoeringen, dus zowel de ‘Greige Sand’ en de ‘Black Night’ kleurstellingen.
AMOLED-touchscreen waar je ‘U’ tegen zegt
Fijn aan de Vantage M3 is het Gorilla Glas 3, want daardoor kun je er van op aan dat je niet snel krassen op het scherm krijgt. Misschien nóg fijner is het kraakheldere en dus ontzettend scherpe AMOLED-touchscreen. Nu moeten we eerlijk toegeven dat we niet per se groot fan zijn van touchscreens – we gebruiken simpelweg veel liever de zeer goed werkende knoppen aan de zijkant van het scherm – maar de kleuren die van het M3-schermpje afspatten, en de scherpte waarmee dat gebeurt, zijn fenomenaal. Het scherm tipt simpelweg aan de schermen van de high-end Grit X2 en Vantage V3 modellen en met deze prijsstelling is dat een meer dan bewonderenswaardige feature.
Binnen een paar minuten van start, GPS werkt top
Zoals altijd stel je je Polar Vantage M3 weer in via de Polar Flow app en zoals altijd werkt dat eenvoudig, snel en intuïtief. Binnen een paar minuten na het openen van de verpakking ben je in principe ready to go en kun je kiezen uit rond de 150 sportprofielen: natuurlijk zijn zwemmen (binnen en buiten), fietsen en hardlopen ook weer inbegrepen. Welke sport je ook kiest; de GPS blijkt ook met deze M3 bijzonder nauwkeurig. De tijd dat je nog wel eens moest wachten op GPS-verbinding lijkt definitief voorbij – ook al bevind je je op lastigere locaties zoals een bos of een dichtbevolkte stad met hoge gebouwen – en wanneer je de voordeur achter je dichttrekt, kun je je workout eigenlijk altijd direct starten.
Eindeloze features
Zoals eigenlijk alle Polar-horloges, heeft ook de M3 weer legio van mogelijkheden. Een fijne feature die we graag uitlichten, is de mogelijkheid om offline kaarten te gebruiken. Zelfs zonder internetverbinding kun je dus ingeladen routes blijven volgen – vooral handig tijdens trails in minder toegankelijke gebieden – zonder dat je bang bent dat de verbinding wegvalt. De routes worden in alle gevallen zeer duidelijk weergegeven en met het grootste gemak loop of fiets je nu routes waar je nooit eerder geweest bent. Ook verdwalen behoort tot de verleden tijd.
Tekst gaat verder onder afbeelding
De batterij van de M3 heeft ook weer een meer dan prima boost gekregen. Lange, intensieve trainingssessies zijn geen enkel probleem, want de Vantage M3 houdt dat eenvoudig 30 uur vol. Zo staat het omschreven althans, maar ook in de praktijk hebben we dit daadwerkelijk ervaren. Mocht je het zuiniger aan willen doen, dan is de zogenaamde Eco-modus een fijne toevoeging: in dat geval blijft je horloge tot wel zeventig uur actief. Op z’n minst indrukwekkend, des te meer als je ziet hóe helder het beeldscherm is.
In onze zoektocht naar functies die we eventueel zouden missen – je betaalt tenslotte aanzienlijk minder dan voor de eerder genoemde Polar Grit X2 of Polar Vantage V3, dus je zou verwachten dat je ergens aan kwaliteit inboet – komen we eigenlijk bedrogen uit; alle mogelijkheden en opties die we van een sporthorloge willen en/of verwachten, zitten er op. Of je nu je slaapgegevens wil bestuderen, trainingsadvies wil ontvangen, voorgeprogrammeerde trainingen wil afwerken, telefoonberichten wil ontvangen: het zit er allemaal op. Eén feature die wel ontbreekt – maar waar wij niet zo zwaar aan tillen omdat we dit ook bij andere modellen niet gebruiken – is de mogelijkheid om via de Vantage M3 muziek af te spelen. Mocht je daar dus wél waarde aan hechten, dan kan het de moeite lonen om op zoek te gaan naar een ander model.
Hoogwaardig sporthorloge
Onder de streep is de Polar Vantage M3 een hoogwaardig sporthorloge, waarmee je als triatleet minstens een paar jaar vooruit kunt. De M3 scoort qua uiterlijk hoge ogen, excelleert in gebruiksgemak en doet ten opzichte van de hogere segments horloges nergens onder qua kwaliteit en features. Dat in combinatie met de relatief lage adviesprijs (399.99 euro, hier verkrijgbaar), maakt van de Polar Vantage M3 een zeer makkelijk aan te raden horloge.