Een nieuw horloge om te testen: het is altijd weer spannend. Als triatleet gebruik je je sportwatch tenslotte vrijwel iedere dag en ongetwijfeld elke training en dus is het belang ervan onmiskenbaar. De Polar Vantage V2 is – hoe kan het ook anders – de opvolger van de Polar Vantage V en is niet alleen dunner en komt met een betere accu, maar biedt daarnaast ook weer extra opties die zeker de moeite waard zijn. De afgelopen weken gingen wij uitvoerig met de V2 aan de slag en onze bevindingen lees je uiteraard in deze review.
Vooropgesteld is de opgave voor de Polar Vantage V2 natuurlijk geen gemakkelijke: na het succes van de Polar Vantage V en meer recent de Polar Grit X, zijn de verwachtingen onder atleten logischerwijs hooggespannen. Bij de eventuele aanschaf van een nieuw sporthorloge wil je tenslotte een stap – of liefst meerdere stappen – vooruit en zeker geen achteruitgang. Wat dat betreft doet de Vantage V2 meteen goede zaken als je hem uit zijn verpakking haalt, want dan valt direct op dat het horloge aanzienlijk lichter is dan zijn voorganger, terwijl het uiterlijk nagenoeg ongewijzigd blijft. Geen wonder ook dat er voor dezelfde looks is gekozen, want de Polar Vantage V2 is simpelweg een prachtig horloge dat er niet alleen stijlvol en sportief, maar tegelijkertijd ook chique uitziet en niet alleen tijdens het sporten, maar zeker ook daarnaast gedragen kan worden.
(Tekst gaat verder onder video)
Betere accu, zeker een week vooruit
De tweede grote verbetering is niet met het blote oog te zien, maar ervaar je wel meteen wanneer je met dit horloge aan de slag gaat: de accuduur is aanzienlijk verbeterd en ligt nu op hetzelfde niveau als de Polar Grit X. Toegegeven, ook de batterij van de Vantage V was al goed en ging behoorlijk lang mee, maar met de Vantage V2 kun je bijna twee keer zo lang vooruit. Bij intensief gebruik – 14 uur trainen – kun je er ongeveer een week mee vooruit, zonder dat je daarbij je horloge tussentijds uitzet. Sterker nog: toen wij laatst een run van circa tien uur hebben gedaan, zijn we gestart met een volgeladen Polar Vantage V2 en na afloop hadden we nog geen twintig procent van de accu verbruikt. Dat het scherm daarbij ook weer wat scherper is, is een fijne extra!
Performance Testen mooie extra’s
Voor ons zijn dit soort stappen vooruit al zeer belangrijk: dit zijn in onze ogen verbeterpunten waar je écht iets aan hebt. Maar natuurlijk blijft het hier niet bij, want ook qua software komt de Vantage V2 met behoorlijk wat vernieuwingen. Belangrijkste daarbij zijn hoogstwaarschijnlijk wel de Performance Testen die zijn toegevoegd aan het horloge, waarbij je eenvoudig je eigen VO2Max (running) en/of FTP (Bike) kunt bepalen. Hoe belangrijk dat soort gegevens ook zijn: zonder rust is een atleet ook nergens. Dankzij de Recovery Tests geeft je Vantage V2 je daar ook meer inzage en dus hulp in.
Het weer, weektotalen en specifieke details
Leuke toevoeging aan de V2 is het feit dat je ook het weer in je scherm kunt zien. De Polar Grit X introduceerde deze optie en voegde echt wat toe: met het grootste gemak kon je het huidige weer per locatie checken en kon je ook een paar uur vooruit kijken. Ideaal wanneer je bijvoorbeeld een langere training op de planning hebt staan en niet precies weet wat het weer gaat doen. Net zo’n fijne toevoeging is het scherm waarbij je je weektotalen kunt bekijken: zowel qua tijd als qua hoe lang je in welke zone hebt getraind. Toegegeven: het zijn opties waar je ook prima zonder kunt, maar opties die je niet meer wil missen op het moment dat je ze eenmaal gebruikt hebt. Ik geef toe: regelmatig kijk ik even hoeveel uur ik al in de week heb getraind en dan check ik meteen even of ik niet teveel in het rood heb gezeten: alles voor de juiste balans natuurlijk. Het werkt even eenvoudig als doeltreffend. Met een simpele druk op de knop worden al deze gegevens – zoals je wellicht al gewend bent van Polar – verder uitgediept in meer specifieke details. Uiteraard kun je alle details nóg gedetailleerder terugvinden in de Polar Flow app die je uiteraard ook weer gebruikt om al je trainingen in op te slaan. Net als bij de Polar Vantage V en Polar Grit X gaat dit uploaden via je horloge zelf, zonder kabels, razendsnel en dus kinderlijk eenvoudig.
(Tekst gaat verder onder foto)
‘Polar Vantage V2 voegt beste functies Vantage V en Grit X samen’
Qua functies voegt de Vantage 2 simpelweg de beste features van de Vantage V en de Grit X samen en dat resulteert dus in een horloge waar je niet omheen kunt. We hebben de GPS op verschillende manieren getest en kunnen maar één conclusie trekken: hij werkt snel – we hebben geen één keer hoeven wachten met het starten van een training want er is direct verbinding – en nauwkeurig. Je gebruikt nog steeds met het grootste gemak timers, intervals of routekaarten: ideaal wanneer je ergens een mooie ronde wil lopen waar je het gebied nog niet kent. ‘On the go’ krijg je een duidelijke routekaart te zien, maar word je door middel van trillingen en geluidsignalen ook gewezen op het inslaan van een verkeerde richting. Zowel op de weg als in het bos – waar we dit horloge ook uitvoerig hebben getest – werkt dit perfect.
Performance Testen werken nauwkeurig: Vantage V2 doet wat ‘ie belooft
Dan terug naar die grootste veranderingen qua features, te beginnen met de Running Performance Test. Door middel van een zogenaamde RAMP-test bepaal je zeer nauwkeurig je VO2Max, waarbij je begint met een warming-up van tien minuten. Daarna begint het echte werk en zul je gedurende tien tot twintig minuten op een progressief hoger tempo moeten lopen, net zo lang je niet meer kunt. Ondertussen heb je op je scherm een mooi overzicht van het tempo dat je loopt en zou moeten lopen, evenals je huidige hartslag en verschillende hartslagzones. Tempo is overigens niet het allerbelangrijkste – atleten die dergelijke testen hebben gedaan begrijpen ongetwijfeld wat we bedoelen – want het gaat hier meer om de hartslag die met een specifiek tempo correspondeert. Na afloop krijg je een VO2Max score. Na deze test een aantal keren gedaan te hebben kunnen we één conclusie trekken: de uitkomsten zijn consequent en komen goed overeen met vergelijkbare testen. De Polar Vantage V2 doet dus precies wat ‘ie belooft te doen. Ook wat betreft de FTP-test zijn de uitkomsten nauwkeurig. Let wel even op: hier heb je logischerwijs een powermeter voor nodig.
(Tekst gaat verder onder foto)
Hartslag blijft soms wat grillig
Zijn er dan helemaal geen minpunten? Natuurlijk wel. Allereerst geeft de hartslagmeter nog steeds wat rare uitschieters weer. In grote lijnen klopt het beeld overigens perfect, maar zoals ook bij de Polar Vantage V en Polar Grit X nog wel eens het geval is, zie je tijdens trainingen altijd wat inconsequenties in de hartslag terugkomen. Ineens een uitschieter naar 220 of juist een opvallend lage hartslag zijn niet zeldzaam. Gelukkig is de gemiddelde hartslag accuraat en heb je het over uitschieters van hooguit een seconde – deze belemmeren je dus ook niet bij het trainen in zones – maar het is wel een slordigheidje waar Polar al wat langer mee lijkt te worstelen. Daarnaast kunnen we ons voorstellen dat sommige gebruikers zich wellicht laten afschrikken door de vele mogelijkheden die dit horloge biedt. Gelukkig laat de Polar Vantage V2 zich uitermate gemakkelijk bedienen, maar kan ‘ie best een beetje afschrikken als je ziet wat je er allemaal mee kunt.
Conclusie: ‘Dit is het horloge om te hebben’
Als we de Polar Vantage V2 nu afzetten tegen de Polar Vantage V en Polar Grit X, kunnen we eigenlijk maar één conclusie trekken: dit is het horloge dat je als atleet wil hebben. Het prachtige uiterlijk in combinatie met het lichtgewicht, de bijzonder krachtige accu, de nauwkeurigheid van de GPS en Performance Testen én de vele mogelijkheden die de V2 biedt, maakt dit horloge onmiskenbaar tot het ‘Flagship Model’ waar Polar zo op hoopte.
De Polar Vantage V2 is per direct verkrijgbaar in de kleuren ‘Green’, ‘Black’ en ‘Grey-Lime’ en kost 499,90 euro. Inclusief een Polar H10 heart rate sensor kost de Vantage V2 549,90 euro en voor 34,90 euro kun je eventueel een extra bandje in een andere kleur aanschaffen.