Blijven innoveren: het is iets wat ze bij Polar altijd proberen te doen. En vanuit die zoektocht naar steeds betere producten, die des te meer aansluiten bij de behoeftes van duursporters, is onlangs de Polar Vantage V3 geboren. Na het model een aantal weken getest te kunnen hebben, vind je in deze review onze uitgebreide bevindingen.
De Polar Vantage V is het zogenaamde ‘flagship product’ van Polar, waarmee ze maximaal inzetten op het veroveren van de markt. Op de komst van de Polar Vantage V3 hebben we overigens best even moeten wachten, want ook al verschenen er de afgelopen jaren wel een aantal andere interessante modellen, dateert de voorganger V2 alweer uit het najaar van 2020. Gelukkig blijkt het wachten wel te lonen, want de Polar Vantage V3 komt met een aantal interessante verbeteringen en extra features.
AMOLED-scherm steelt de show
Qua uiterlijk verschilt de V3 niet eens zoveel van haar eigen voorganger – of andere modellen van Polar – maar wat ons betreft is dat eerder een plus- dan een minpunt. Net als de voorgaande modellen ziet de Polar Vantage V3 er niet alleen strak en sportief uit, maar ook stijlvol en chique. Hij komt in drie kleuren (Sunrise Apricot, Sky Blue en Night Black) en de zwarte uitvoering die wij hebben getest, is bijzonder smaakvol. Meest in het oog springt daarbij het AMOLED scherm, dat kraakhelder is en waarbij de kleuren bijna van je scherm lijken af te spatten. Het is ideaal tijdens het trainen, want zelfs vanuit lastige hoeken, bijvoorbeeld tijdens het hardlopen, in je ligstuur of tijdens het zwemmen, kun je alle gegevens duidelijk zien. De kwaliteit van het scherm is werkelijk waar fenomenaal. Extra fijn is het ook dat het scherm een tikkeltje groter is geworden.
De case van de Vantage V3 is, net als bij de V2, nog steeds 47mm, maar met 14.55mm wel net wat dikker dan de 13mm van de V2. Daarmee is de V3 dus ook wat zwaarder, maar het verschil tussen 52 gram en 57 gram ga je uiteraard niet merken. De Vantage V3 voelt zeer stevig en comfortabel tijdens het omdoen én dragen, en in alles ademt dit horloge high-quality. Enige nadeel van het siliconen polsbandje is dat er af en toe armharen vast kunnen komen te zitten tussen de vele gaatjes die in het bandje zijn gemaakt – en dat irriteert bij vlagen – maar dit heeft ondergetekende ook bij andere horloges. Feit is wel dat dit punt ook in reviews van andere media naar voren komt, dus in dat opzicht zou Polar er goed aan doen daar op te letten in het ontwikkelproces van de eventuele opvolger van de Vantage V3.
Tekst gaat verder onder afbeelding
Features: de sky is de limit
Op de vijf knoppen van het horloge (twee links, drie rechts) zit een ribbelachtig relief verwerkt. De knoppen zijn daardoor goed voelbaar en geven enige grip, vooral ideaal wanneer je zweterig bent van een zware workout. Ook op dit vlak ademt de Polar Vantage V3 kwaliteit en zeker als je dit bijvoorbeeld afzet tegen de huidige Wahoo-horloges, is het een verademing om deze knoppen te voelen. Overigens is de Vantage V3 uiteraard ook weer uitgerust met een touchscreen – dat desgewenst uitschakelt tijdens trainingen – maar in de praktijk gebruiken we dat nooit: de knoppen werken sneller en accurater.
Qua features die de Polar Vantage V3 huisvest, lijkt de sky haast de limit. Vrijwel alle goede punten van de V2, zijn meegenomen (een review van dat horloge vind je hier) en daarnaast zijn er diverse verbeteringen en extra features doorgevoerd. Vooral fijn is de ‘dual-frequency GPS’, waardoor GPS-tracking nog accurater werkt tijdens outdoor sessies. Dit komt vooral tot uiting als je je in gebied bevindt waar GPS zich lastig laat vangen, bijvoorbeeld tussen hoge gebouwen of in het bos.
De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat wij het horloge voornamelijk hebben getest in de polder – waar dus geen hoge gebouwen staan en we constant een perfect signaal hadden – maar de twee keer dat we in een druk en hoog bebouwd stadscentrum liepen, werkte de GPS nog steeds nauwkeurig. Tijdens een aantal trails, waarbij we veel onder bomen en behoorlijk dichte bladerdekken liepen, was er ook geen vuiltje aan de lucht. Overigens is het met de Vantage V3 ook mogelijk om offline kaarten toe te voegen, waardoor je tijdens navigeren niet eens meer afhankelijk bent van GPS. Mocht je dus naar echt lastig bereikbaar terrein gaan – waar je mogelijk moeite hebt met het ontvangen van signaal – is dat dus altijd een goede optie.
Tekst gaat verder onder afbeelding
Handige en minder belangrijke mogelijkheden
De nieuwe Elixit Biosensing Technology zorgt ervoor dat de Polar Vantage V3 in staat is om bloedzuurstof, huidtemperatuur en ECG hartslagmetingen vast te leggen. Daarnaast is het ook nog steeds mogelijk om je te laten adviseren over je herstel, onder andere op basis van je slaap- en hartslaggegevens. Het werkt allemaal meer dan prima, maar de eerlijkheid gebiedt ons ook te zeggen dat het functies zijn waar we zelf eigenlijk niet – of in ieder geval nauwelijks – gebruik van maken. Mocht je het echter leuk en interessant vinden om dit soort gegevens wel te monitoren en te verzamelen, dan is het goed om te weten dat het bij de Vantage V3 tot de mogelijkheden behoort en dat het ook daadwerkelijk goed in elkaar steekt.
Niet nieuw, maar wel fijn dat het nog steeds aanwezig is: de FuelWise nutrition herinneringen. Je kunt je horloge reminders laten sturen wanneer je eten of drinken moet nemen tijdens je trainingen/wedstrijden. Het is een fijne mogelijkheid voor iedereen die moeite heeft om tijdig aan het nutritionplan te denken. De Work-Rest-Guide, die hartslaggegevens gebruikt om aan te geven wanneer je moet rusten tussen trainingssets, vinden we daarentegen iets minder toevoegen. In de praktijk ervaren we deze feature als ‘te voorzichtig’, waarbij soms wel héél veel rust wordt aangeraden op momenten waarbij we ons bijzonder fit en uitgerust voelen en slechts een rustige/ontspannen training hebben afgewerkt.
Grootste minpunt: connectiviteit met Polar Flow App
Als we dan toch bezig zijn met de minpunten, zijn er twee dingen die we ook benoemd willen hebben. Allereerst – en het is iets kleins – de oplaadkabel. Ten eerste gebruikt Polar een nieuw type kabel, maar dat kun je het bedrijf eigenlijk niet eens kwalijk nemen omdat dat redelijk gangbaar is binnen de techindustrie. Wel vervelend is het dat de lader – die aan de achterkant wordt vastgeklikt aan de Vantage V3 – redelijk snel loskoppelt als je bijvoorbeeld tegen je horloge aantikt of er onverhoopt iets tegenaan legt. Het is slechts een klein smetje, want als je er rekening mee houdt is er niks aan de hand en laadt het horloge uiteraard probleemloos op.
Tekst gaat verder onder afbeelding
Grootste minpunt aan de Vantage V3 is echter – en dit probleem is iets waarmee Polar al veel langer kampt – de connectiviteit met de Polar Flow App. Die app gebruik je om je horloge te synchroniseren en ook bijvoorbeeld trainingsgegevens te syncen met Strava of andere externe applicaties. Verder pas je hier onder andere sportprofielen aan, lichaamseigenschappen en installeer je de nieuwste firmware op je horloge. Met één druk op de knop sync je je Polar Vantage V3 met de app…..tenminste; als het werkt.
In de praktijk pakt hij de verbinding tussen horloge en app regelmatig behoorlijk slecht. We hebben er een trucje op gevonden: de Vantage V3 even in de vliegtuigstand zetten, daar vervolgens meteen weer afhalen en vervolgens verbinden met de app, want dan werkt het wel meteen. Feit is natuurlijk wel dat dit niet de bedoeling zou moeten zijn en dat we hopen dat hier met de eerstvolgende updates wat aan gedaan kan worden.
Conclusie: de Polar Vantage V3 overstijgt voorgangers
Onder de streep hebben we met de Polar Vantage V3 nog steeds een meer dan prachtig en, belangrijker, goed en kwalitatief hoogstaand horloge in handen. Het design is stijlvol, de features eindeloos, de GPS accuraat, de batterij gaat bijzonder lang mee en feitelijk doet de V3 alles – en meer- wat je van een sporthorloge verwacht. Wat ons betreft overstijgt de Polar Vantage V3 dan ook met gemak haar eigen voorgangers en in vrijwel alle gevallen ook de concurrentie.
De Polar Vantage V3 heeft een adviesprijs van 599,90 euro en is onder andere hier verkrijgbaar.