In een tijd waarin veiligheid tijdens het sporten steeds belangrijker lijkt te worden – of een tijd waarin iedereen er in ieder geval bewuster mee lijkt om te gaan – gaan triatleten en wedstrijdorganisaties steeds vaker op zoek naar manieren om trainingen en wedstrijden veiliger te maken. Eén van die initiatieven om tijdens het sporten minder risico te lopen, is Safe-iD. Dankzij een speciaal startnummer tijdens een wedstrijd of ‘tag’ tijdens het trainen, heb je namelijk altijd jouw (medische) gegevens bij de hand.

Het concept is even simpel als effectief; door altijd jouw belangrijkste gegevens bij je te hebben – zonder dat je een ander identificatiemiddel meeneemt of eventueel een papiertje met daarop bijvoorbeeld belangrijke telefoonnummers – draag je tijdens een wedstrijd een speciaal startnummer of tijdens een training een speciale tag. In beide gevallen draag je daarop een QR-code met je mee en als omstanders die code scannen, komen ze op een speciale pagina waarop ze precies de gegevens krijgen te zien die jij wil delen. Dit kunnen dus telefoonnummers van jouw naasten zijn, maar ook belangrijke medische gegevens als eventueel medicijngebruik, bloedgroep of medische aandoeningen.

Safe-iD is logischerwijs dan ook geen product waarmee je veiligheid koopt. Het is niet zo dat je ineens geen ongelukken meer kunt krijgen of onwel kunt worden tijdens het sporten. Het is daarentegen dus wél een manier om zelfverzekerd te trainen of te racen en te weten dat – mocht er iets gebeuren – omstanders snel en adequaat kunnen optreden bij het inschakelen van hulp. Daarmee kies je dus voor een ‘veilig gevoel en de beste eerste hulp bij ongelukken’.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Een loopschoen met Safe-iD tag (Foto: aangeleverd)

Diverse triathlonwedstrijden in Nederland maken al gebruik van de diensten van Safe-iD, waaronder Challenge Almere-Amsterdam en Tri Hard Series. Beide organisaties zien jaarlijks het aantal gebruikers van Safe-ID groeien. “En dat is – in ieder geval wat mij betreft – niet gek”, legt organisator Richard Belderok uit. “De veiligheid van onze atleten is het hoogste goed en ieder initiatief om het gevoel van veiligheid te vergroten, moedigen we aan. Voor ons als organisatie is het heel fijn om te weten dat, mocht er onverhoopt iets gebeuren met een atleet, we direct op de hoogte zijn van wie het is, wie zijn of haar naasten zijn en wat de achtergrond van deze atleet is. Safe-iD doet daarin echt goed werk.”

Safe-iD komt in allerlei vormen: je hebt onder andere armbanden, biketags, watchtags en shoetags, in alle gevallen dus voorzien van die cruciale QR-code met daarop jouw gegevens. Meer informatie via www.safe-id.nl en binnenkort vind je op 3athlon.nl een interview met de huidige drijvende kracht achter en triatleet van Safe-iD.