Uithuilen en weer doorgaan; dat is het advies dat Els Visser zichzelf ongetwijfeld zal geven na het EK Ironman 70,3, waar ze zojuist als tiende over de finish kwam. De Nederlandse topatlete wilde heel graag het beste van zichzelf laten zien maar was geen schim vanzelf, liep de hele dag achter de feiten aan en kwam op grote achterstand over de finish in de door Caroline Pohle gewonnen wedstrijd.

Voor Caroline Pohle was het een prachtige dag – zij ging vanaf het zwemmen solo aan de leiding en zag tot aan de finish niemand meer terug – maar voor Visser dus niet. Toen Pohle uit het water kwam, was haar voorsprong al veertig seconden op een grote groep met onder andere Marta Sanchez en Sif Bendix Madsen, terwijl Lisa Norden en Kat Matthews op iets meer dan een minuut volgden. Visser had het toen al zwaar, lag achttiende en begon met een achterstand van 2:25 minuut aan het fietsen.

Normaliter rijdt Visser eigenlijk altijd wel naar voren tijdens het fietsen, maar vandaag gebeurde dat niet. Sterker nog, haar achterstand werd groter en groter en na vijftien kilometer op de fiets keek ze tegen een veel groter geworden achterstand van 4:25 minuut aan. Ondertussen bleef Pohle lekker doorrijden en ondanks dat Madsen en Matthews op haar jaagden, bleef de voorsprong van de Duitse atlete steeds gehandhaafd.

In de tweede helft van het fietsonderdeel breidde Pohle haar voorsprong zelfs nog verder uit en toen ze in T2 terugkeerde, lagen Madsen en Matthews op 2:20 minuut achterstand. Solveig Lovseth begon als vierde aan de run en deed dat met een achterstand van 3:08 minuut. Deze vier vrouwen streden duidelijk om het podium, want het gat naar de vijfde vrouw bedroeg op dat moment al meer dan zes minuten en daarmee leek die streed eigenlijk al gestreden. Datzelfde gold voor Visser, die nog wel wat posities had gewonnen, maar toen ze als vijftiende aan de run begon, lag ze bijna twaalf minuten achter de snelste vrouw.

Ook tijdens de run kraakte Pohle nergens meer en wist ze haar voorsprong alleen nog maar groter te maken. Uiteindelijk liep ze in een tijd van 3:59:40 naar een prachtige overwinning en Europese titel Ironman 70.3. Matthews werd tweede in 4:02:39 en Lovseth derde in 4:05:56.

Tijdens de run wist Visser opnieuw was posities terug te winnen. Ze werd uiteindelijk tiende in 4:16:33.