Hoge intensiteit trainingen zijn favoriet bij menig sporter voor een snelle verbetering van prestaties. Echter zijn het zware trainingen, waar veel spierpijn en vermoeidheid bij komt kijken. Daar heeft Carly Wender, doctoraal student aan de College of Education afdeling bewegingsleer, wellicht een oplossing voor gevonden.

Eerdere studies lieten al eens zien dat door het gebruik van virtual reality (VR) medische patiënten beter om kunnen gaan met pijn. ,,Dit experiment is een belangrijke eerste stap richting een toekomst waarin we trainen combineren met virtual reality”, verklaart de onderzoekster van de University of Georgia. ,,Bij herhaald gebruik van deze combinatie kan het de doeltreffendheid van bewegen verhogen voor zowel gezonde mensen, evenals voor mensen die belemmeringen ervaren voor lichaamsbeweging.”

Het onderzoek 
Voor het onderzoek fietsten 94 gezonde volwassenen herhaald dertig seconden lang sprintjes, gevolgd door vier minuten herstel. De helft van het aantal deelnemers fietste terwijl zij een dynamisch en afwisselend landschap zagen, waarbij het leek alsof ze daadwerkelijk door een stad reden. De andere helft zag een niet-interactieve statische foto van een omgeving en werden daarbij gevraagd zich voor te stellen er doorheen te fietsen. De training zag er verder precies hetzelfde uit.

Uitkomst: 12 tot 13 procent minder pijn 
De uitkomst van de studie was dat de aanwezigheid van pijn in spieren in de bovenbenen bij de mensen die VR gebruikten tijdens het fietsen 12 tot 13 procent lager lag terwijl zij de tweede en de derde keer sprintten. De fiets prestatie bleef gelijk onder alle omstandigheden, wat aantoont dat de verminderde pijn geen bijkomstigheid was van een lagere of hogere inspanning.

Verbeterde training voor recreatieve en professionele fietsers 
,,Dit is een van de eerste studies die laat zien dat VR pijn kan verminderen bij intensieve trainingen”, zegt co-auteur Sun Joo Ahn. ,,Gezien de toenemende belangstelling voor VR-technologie in sporttraining, geven deze bevindingen empirische steun aan de mogelijkheden ervan.”

Ondanks dat het onderzoek nog in de kinderschoenen staat, is de technologie veelbelovend voor het verbeteren van training voor zowel recreatieve als professionele fietsers”, gelooft co-auteur Pat O’Connor.