Als je top hardlopers ziet rennen, ziet het er natuurlijk prachtig uit en is het verleidelijk om deze loopstijl te imiteren. Waarschijnlijk hou je dit enkele honderden meters of kilometers vol voordat je weer eindigt in je oude vertrouwde stijl, maar als je ergens op gaat letten, kun je het langzaamaan eigen maken. Zo leunen toplopers altijd een beetje naar voren tijdens het lopen. Zou je daar dan als amateur ook baat bij hebben?

Het kort en krachtige antwoord is: nee, niet direct. Volgens experts kun je als amateur jezelf beter niet zomaar aanleren om naar voren te leunen tijdens het lopen. Deze houding zou namelijk uit zichzelf moeten ontstaan wanneer je vaart hebt en kan beter niet worden ‘afgedwongen’. Alleen met de juiste training, ontstaat de houding op natuurlijke wijze.

Iets veranderen aan je techniek met lopen kost veel tijd. Om te voorkomen dat je uiteindelijk geblesseerd raakt – wat al kan gebeuren door de meest simpele en kleine verandering – is het belangrijk dat een nieuwe techniek voorzichtig wordt aangemeten en gepaard gaat met de nodige mobiliteits- en krachttraining.

Leunen als een plank

Wanneer je probeert licht vooruit te leunen tijden het lopen, ben je geneigd om vanuit je heupen naar voren te buigen. Dit creëert een ongewone houding die het risico op blessures verhoogt. Het vraagt namelijk veel van onze rug, brengt extra spanning op de hamstrings en zal daardoor het hardlopen in het begin niet makkelijker, maar juist moeilijker maken. In plaats daarvan zou deze vooruit leunende houding in één rechte lijn vanuit je enkels moeten komen. Het is dus heel belangrijk dat je lichaam nergens buigt.

Snelheid en kracht

Om als één plank vooruit te kunnen leunen, heb je allereerst voldoende snelheid en kracht nodig. Je zult merken dat wanneer je 500 meter sprint, je automatisch en op een natuurlijke manier naar voren leunt. Dit zal minder, of helemaal niet, het geval zijn wanneer je een rustig duurloopje doet. Voorwaarts leunen is dus een direct gevolg van snelheid.

Daarbij weet iedere loper dat een mooie houding goed vast te houden is op het moment dat je fit bent, maar een probleem wordt wanneer de vermoeidheid toeslaat. De juiste krachttraining helpt om het lichaam beter in staat te houden om ondanks vermoeidheid recht te blijven lopen, en in dit geval dus niet gebogen voorwaarts te leunen.

Je lichaam leunt automatisch makkelijker voorwaarts wanneer het op zoek gaat naar een bepaalde bewegingsbalans. Door de voorwaartse beweging is je lichaam het best gebalanceerd voor je middelpunt. Een bijbehorende snelheid is dan nodig om te voorkomen dat je voorover valt.

Hoe werk je aan deze voorover leunende houding?

Aangezien voorwaarts leunen dus een bijkomstigheid is van snelheid en kracht, moet je hierop trainen. Voorbeelden van trainingen die je op kunt nemen in je programma: allerlei soorten trainingen met snelheidswerk, heuvelsprints en korte versnellingen waarbij je voor zo’n vijftien tot twintig seconden je pas steeds iets verder verlengt en zo meer snelheid maakt.

Door regelmatig met een hoog tempo te lopen, train je je lichaam om te wennen aan de houding, zorg je dat je sneller wordt én doe je ook krachttraining. Dat laatste kan uiteraard ook door losse krachttraining naast de looptraining te doen.

Wees je goed bewust van je houding tijdens het lopen en corrigeer jezelf direct wanneer je niet als een plank naar voren leunt, maar neigt te buigen.