Hoevaak zwemmen jullie en doen jullie dat bij een vereniging, of tijdens de openbare uren? Kunnen jullie tijdens die openbare uren goed trainen, of hebben jullie last van andere zwemmers in het bad? We hebben het jullie gevraagd op Instagram en dit zijn de uitkomsten!

(tekst gaat verder onder de foto)

Het blijkt al snel dat jullie allemaal heel wisselend in kwantiteit zwemmen. De antwoorden liepen uiteen van één keer per week tot wel zes keer per week. Ongeacht het aantal keer per week was een veel gezien antwoord: ,,Te weinig.” Onder andere ‘Niekevijver’ geeft aan dat dit komt omdat het vaak moeilijk te combineren is met werk, gezin en de openingstijden van het zwembad. Toch duiken jullie gemiddeld drie à vier keer het zwembad in. Opvallend is dat alle elite en Eredivisie atleten geantwoord hebben zeker vijfmaal per week in het water te liggen.

(tekst gaat verder onder de foto)

Het blijkt dus dat jullie heel wisselend vaak zwemmen, maar áls jullie zwemmen, doe je dat dan tijdens de openbare uren of met een vereniging? De meesten van jullie zwemmen tijdens de openbare uren en degenen die tijdens cluburen zwemmen zoeken daarnaast ook in de openbare uren het water op. Tom Oosterdijk zwemt bijvoorbeeld zowel met de vereniging als tijdens de openbare uren. Toch zijn er enkele atleten als ‘alexkling_tri’ die ,,altijd met de door de vereniging ingeplande uren” zwemt. Ook Sharon Hornes geeft de voorkeur aan de ‘verenigingsuren’ en geeft daarmee gelijk een voorzet naar onze volgende vraag: ,,Met een vereniging én soms baantjes zwemmen, al is dat vrij lastig zwemmen.”

(tekst gaat verder onder de foto)

Want hebben jullie tijdens die openbare uren dan last van andere zwemmers? Vrijwel allemaal hebben jullie deze vraag instemmend beantwoord. Met name de schoolslag-zwemmers in de snelle baan zorgen voor irritaties, zo ook bij ‘tri2athlete’: ,,Schoolslag en pogingen tot borstcrawl in elke baan.” Daarnaast kan ook het gebrek aan zwemetiquette voor ergernis zorgen, hetgeen duidelijk wordt verwoord door ‘iwan.brink’: ,,Ze snappen het rondzwemmen vaak ook voor geen meter.” Dat ‘wij’ ook voor irritaties bij de andere zwemmers zorgen met onze trainingen is daarom niet gek. Soms komt het zelfs tot confrontaties. Tom Oosterdijk is ,,zelfs een keer mishandeld met een noodle door een medezwemmer.” Toch is het niet alleen maar ellende. Maya Kingma weet het mooi te nuanceren: ,,Helaas soms wel (last van andere mensen in het bad, red.), maar het kan ook gezellig zijn.”

Voor Stijn Jansen wisselt het enorm. ,,Soms wel. Vaak als ik tekeer ga, gaan ze snel weg. En de oudjes zijn mijn maten.” Sharon Hornes ziet die oudjes mogelijk minder als haar ‘maten’. ,,Ja, heel erg! Bussen vol bejaarden staan om zeven uur voor de deur van het zwembad.”