Triatleten staan erom bekend echte materiaal- en gadgetfreaks te zijn. Strakke wetsuits, blitse fietsen, wielen voor elke gelegenheid, loopschoenen met elastische veters, en ga zo maar door. Al die zaken hebben hun nut, dat lijdt geen twijfel, maar heb je ze ook nodig?

 
Het antwoord op die vraag is simpel: wanneer je pas start: nee. Om aan triathlon te doen heb je echt gen nood aan al die high tech-spullen. Al die zaken maken triathlon leuk en soms ook makkelijker, maar voor de meesten onder ons zijn al die gadgets in de eerste plaats duur.

We zetten een aantal zaken op een rijtje die we zelf als minimale materiaalvereisten beschouwen. De basis wordt gevormd door gewone zwemkledij, een standaard racefiets en een stel goede loopschoenen. 

zwemmen 

Een goede, sluitende zwembril, een latex of siliconen badmuts en een zwembroek vormen de absolute basis om aan triathlon te gaan doen. Heb je een zwembril waar je tevreden mee bent? Koop er dan meteen een tweede. Die gebruik je op de dag van je wedstrijd. Je zal er zelf versteld van staan hoe helder je zicht op de situatie erdoor wordt. 

Voor je wedstrijd gebruik je het beste een wetsuit. Die dingen zijn duur. Je hoeft echter niet meteen je spaarvarken aan diggelen te slaan. Heel wat triathlonwinkels verhuren wetsuits voor een best haalbare prijs. Huren biedt je trouwens de mogelijkheid om de voor- en nadelen van een pak te leren kennen voor je tot de aanschaf overgaat. 
Huur liever een triathlonwetsuit dan dat je zwemt in een duikpak, surfpak of watersportshorty.

Triathlonwetsuits verschillen sterk van andere wetsuits. Ze zijn ontworpen om te zwemmen en tillen dankzij hun ontwerp en drijfvermogen je tijden naar een hoger plan. Andere wetsuits houden je vooral warm en daar blijft het bij.

Wanneer je ermee zwemmen wil, gaan ze tegentrekken en wrijven. 
Wil je tijdens je training werken op kracht en techniek dan zijn een pull buoy (een drijfblok dat je tussen je benen klemt), een stel handpeddels en zwemvinnen betaalbare en vooral onmisbare accessoires. 


fietsen
 

Voor je eerste triathlonon volstaan een standaard racefiets en een TÜV-gekeurde fietshelm. Aërowielen en –zadelpennen, opzetsturen, gestroomlijnde bidons en tijdritframes kunnen later nog.

Of je kiest voor klikpedalen waar je je fietsschoenen in vastklikt of toe-clips waardoor je meteen met je loopschoenen kunt fietsen, laten we aan je eigen voorkeur over. Zelf opteren we voor klikpedalen omdat die het efficiëntst zijn om de kracht van je beenbeweging naar je fiets over te brengen. 

lopen 

Laat hier de gierigheid de wijsheid niet bedriegen. Loopschoenen zijn duur. Zo, het is eruit.Tijdens het lopen vangt je voet ontelbare keren je gewicht op. Schokdemping is dan ook ontzettend belangrijk. Verder zijn ook weinig atleten gezegend met een perfecte afrol van hun voet. Goede loopschoenen corrigeren je afrol en zorgen ervoor dat je probleemloos kunt lopen en blijven lopen.

Doe de inspanning om naar een gespecialiseerde hardloopzaak te stappen. Door middel van een loopband en video-opnames van je voet analyseren ze je manier van lopen. Zo krijg je de schoen die het beste bij je past.

Loopschoenen zijn niet alleen duur, ze slijten ook snel. Een paar loopschoenen gaat ongeveer 1000 tot 1200 km mee. Daarna is de dempende werking zo ver afgesleten dat vervanging zich opdringt. Zelfs als je loopschoen er nog perfect uitziet. Maak dan van je hart een steen en kill your darlings. Je voeten en gewrichten zullen je er dankbaar om zijn. 

Elastische veters ogen niet alleen erg professioneel, ze zijn het ook. Toch is het niet nodig om als beginner hierin te investeren. Klassieke veters die je zelf moet knopen volstaan ruimschoots. 

kledij 

Nauw aansluitende triathlonpakjes met een dun zeem horen tot de basisuitrusting van elke triatleet. Toch heb je ze ook niet meteen nodig. Je gebruikelijke fietskledij en een loopshirt kunnen voor je eerste stappen in de triathlonwereld meer dan volstaan.