Waar in Rome wordt uitgekeken naar witte rook, staat de schoorsteen op Papendal inmiddels – in ieder geval figuurlijk – roodgloeiend: de NTB heeft vandaag namelijk zowel een nieuwe bondscoach als nieuwe technisch directeur gepresenteerd. Voor beide functies is gekozen voor twee (voormalig) topsporters: Wouter Dijkshoorn wordt de nieuwe bondscoach, Joep Staps de nieuwe technisch directeur.

Beide mannen treden vanaf 1 juli aan in hun nieuwe functie. Dijkshoorn volgt Marcel Wouda op, die de Nederlandse triatleten richting de Olympische Spelen in Parijs begeleidde, en krijgt voornamelijk de leiding over het Mixed Team Relay programma. Voornaamste doel: triatleten succesvol laten zijn op de Olympische Spelen van Los Angeles, 2028. Eerder werd al bekend dat de Mixed Team Relay de voornaamste pijler voor de Nederlandse elite-atleten zou worden, waarbij teamprestaties hoger worden ingeschat dan individuele successen.

Dijkshoorn wordt zelf gezien als één van de meest succesvolle crosstriatleten van Nederland en heeft een achtergrond als fysiotherapeut en bewegingswetenschapper. Individueel atleten begeleiden zit er voor hem echter niet in. “Dit past niet in de visie van de mixed team relay en het was bovendien een wens van de atletencommissie dat de bondscoach een meer objectieve rol zou krijgen”, aldus NTB-directeur Thorwald Veneberg daarover.

Dijkshoorn is naar eigen zeggen iemand die vanuit teamperspectief denkt. “Ik vind het interessant om met groepen te werken. Van huis uit ben ik een balsporter en ik denk daarom vaak vanuit een teamperspectief. Ik zie het dan ook als een mooie uitdaging om voor de mixed team relay met dat groepsproces aan de slag te gaan, zodat we met het sterkst mogelijke team aan de start komen in Los Angeles.”

Logischerwijs zal Dijkshoorn nauw gaan samenwerken met Joep Staps, die vandaag dus als de nieuwe technisch directeur werd gepresenteerd en die ook op 1 juli begint. Voor hem als belangrijkste opdracht het uitzetten van de weg naar succes op de Olympische en Paralympische Spelen in LA 2028 en de jaren daarna.

Staps verruilt zijn rol als stafchef en manager binnen de directie van twee afdelingen van hightech multinational ASML in Veldhoven voor die van technisch directeur bij een relatief kleine sportbond. “Dat lijkt misschien een opmerkelijke stap, maar het is een kans die ik niet wilde laten schieten. Bovendien zijn er meer parallellen dan je in eerste instantie zou denken”, vertelt Staps die in zijn voormalige functie bij ASML verantwoordelijk is voor competentieontwikkeling, strategie, communicatie en bestuur. Daarnaast heeft Staps ervaring opgedaan binnen verschillende betaalde voetbalorganisaties.

“Ik zie mijn nieuwe rol als technisch directeur bij NTB als een heel mooie uitdaging”, vervolgt hij. “Ik had als atleet wel eens kritiek op de bond en ik zie dit als dé gelegenheid om een actieve en duurzame bijdrage te gaan leveren aan de toekomst van de triathlonsport. Met mijn achtergrond en ervaringen in de sport en het bedrijfsleven, denk ik een verschil te kunnen maken. Ik begrijp wat er nodig is om gezamenlijk een omgeving te creëren die zorgt voor ontwikkeling en resultaat, op korte en lange termijn.”

Voor beide mannen wacht in ieder geval een mooie, maar zeker ook uitdagende klus. Eind vorig jaar werd duidelijk dat het Olympisch topsportprogramma zwaar onder druk kwam te staan doordat het NOC*NSF het beschikbare budget maar liefst met de helft reduceerde.