Hardlopers die de auto of het openbaar vervoer pakken om aan de marathonafstand te komen: het klinkt te gek voor woorden, maar tijdens de Mexico City Marathon gebeurde het massaal. Uit analyse van de gps-trackers van de deelnemers blijkt dat maar liefst 11.000 deelnemers – een derde van de in totaal 30.000 gestarte lopers – één of meerdere checkpoints hebben gemist.

Daarmee is een ontzettende smet ontstaan op wat juist een feestelijke editie van de marathon moest worden; de Mexico City Marathon vierde immers haar veertigste editie. Al snel ontving de organisatie echter klachten over lopers die de auto gepakt zouden hebben of gebruik hadden gemaakt van het openbaar vervoer en na een grondig onderzoek bleken deze klachten te kloppen.

Het is een pijnlijk moment voor de organisatie – dat uiteraard weinig kan doen aan het bizarre wangedrag van haar deelnemers – want maar liefst een derde van alle deelnemers werd dus noodgedwongen gediskwalificeerd bij de marathon, die eerder nog het gouden kwaliteitslabel van de Wereldatletiekbond ontving. In 2018 en 2019 werden er ook al duizenden deelnemers aan de marathon gediskwalificeerd vanwege ‘valsspelen’.

De organisatie heeft uitgesloten dat de atleten die dit jaar een checkpoint hebben gemist, slachtoffer zijn van technische mankementen. “Het gaat om systematisch valsspelen.”