De Amerikaanse Calix Fattmann liep dit jaar zijn honderste marathon. Nu zijn er natuurlijk meer lopers die honderd marathons hebben gelopen (hoe dan ook al een knappe prestatie, red.), maar voor Fattmann geldt dat hij pas 17 jaar is. Je leest het goed: 17 jaar en nu al honderd marathons gelopen.

Fattmann uit Missouri loopt al sinds zijn vijfde en legde zijn eerste halve marathon af op zijn tiende. Hij kreeg de smaak meteen goed te pakken, want op zijn tiende liep hij uiteindelijk 52 halve marathons. Fattmann legde zich uiteindelijk toe op volledige marathons en liep begin dit jaar zijn honderste marathon in Texas. Gemiddeld werkt hij die 42,195 meter af tussen de 4 en 5 uur. Je vindt een overzicht van Calix’ gelopen marathons via deze link. Die kreeg in 2019 overigens nog geen update, waardoor zijn honderdste marathon er nog niet tussenstaat.

Fattmann haalde zijn inspiratie bij zijn vader Ken Fattmann, zelf een afstandsloper die al 375 marathons afwerkte. Het duo gaat nu een aanvraag doen bij het Guinness Book of World Records om Calix Fattmann te erkennen als jongste loper ooit die 100 marathons op zijn naam zette. Het kan wel nog even duren voordat alle officiële tijden geverifieerd zijn. Bij de vrouwen blijkt er wel al zo’n record te bestaan. De Britse Elizabeth Tunna zou acht jaar geleden op haar 24e marathon nummer honderd op haar naam gezet hebben.

Fattmann gaat zich nu eerst richten op een ultramarathon van 100 mijl (160 kilometer, red.), maar zijn vader meldde dat we de jonge Fattmann ook aan de start van een triathlon kunnen verwachten.