Bart Aernouts en Katrien Verstuyft zijn zojuist, in Leuven, uitgeroepen tot Belgische triatleet en triatlete van het jaar door onze collega’s van 3athlon.be. De trofee voor Prestatie van het Jaar ging naar de ‘Belgian Hammers’ die tijdens het EK Mixed Team Relay in Glasgow brons pakten. Het was een prachtig jaar voor het Belgische triatlon, maar de tweede plaats bij het WK Ironman gaf voor Bart Aernouts de doorslag. Katrien Verstuyft brak dit jaar internationaal door op de halve triatlon en stond zes keer op het podium in negen wedstrijden.

Het was voor de redactie van 3athlon.be moeilijk kiezen dit jaar. Bij de mannen ging het in laatste instantie tussen Pieter Heemeryck, Tim Van Hemel en Bart Aernouts. De tweede plaats van Aernouts in de grootste triatlon ter wereld, het WK Ironman op Hawaii, gaf de doorslag. Hij was er de snelste Belg ooit en dook er onder de acht uur. Met ook nog twee podia in het 70.3 Ironman circuit, waaronder een zilveren plak op het EK in Elsinore, en de winst in de Ironman Hamburg, was het duidelijk dat Bart dit seizoen de beste was.

Heemeryck werd vierde in de Challenge Family World Bonus met drie Challenge overwinningen (Geraardsbergen, Sardinië en Daytona). Tim Van Hemel pakte vier truien. Hij werd Belgisch kampioen cross duatlon en in de kwarttriatlon. Daarnaast pakte hij op Ibiza twee Europese titels binnen drie dagen (cross duatlon en cross triatlon). Daarbij kwamen nog de topprestaties van Timothy Van Houtem, Diego Van Looy, Marten Van Riel, Jelle Geens, Frederik Van Lierde, Marino Vanhoenacker, Emmanuel Lejeune en Arnaud Dely en nog een aantal andere triatleten. 

Bij de vrouwen was het ook erg close tussen de top-3. Valerie Barthelemy had een uitstekend jaar met brons op het EK MTR en een tweede Belgische titel op rij. Alexandra Tondeur werd Europees kampioene op de lange afstand. Katrien Verstuyft haalde het dankzij een heel regelmatig seizoen. Ze brak definitief door op de halve afstand met een overwinning in de Challenge van Praag en podiumplaatsen in Lissabon, Geraardsbergen, Cascais, Sardinië en Mallorca. En ze won de Zwintriatlon in Knokke-Heist voor het vierde jaar op rij.

(tekst gaat verder onder foto)

alerie Barthelemy en Katrien Verstuyft (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)

Tot slot reikte 3athlon.be ook nog de trofee uit voor Prestatie van het Jaar. Die ging naar Belgian Hammers Valerie Barthelemy, Jelle Geens, Claire Michel en Marten Van Riel met hun bronzen medaille Mixed Team Relay op het EK in Glasgow dit jaar.