Dit weekend viert de Holland Triathlon – tegenwoordig Challenge Almere-Amsterdam – haar veertigjarige jubileum: veertig jaar terug vond de eerste editie, toen nog in Kijkduin, plaats, om twee jaar later naar Almere te verhuizen. Het afgelopen jaar zijn wij – 3athlon.nl – in de rijke geschiedenis van het evenement gedoken, spraken we intensief met vrijwel alle winnaars, jubilarissen en organisatie, en daaruit is het boek ’40 jaar Holland Triathlon: van pionieren tot Almeerse traditie’ ontstaan. Volgende week krijgen alle deelnemers en vrijwilligers een exemplaar.

Naast bovengenoemde verhalen mogen atleten zich ook verheugen op mooie voorwoorden van de Almeerse burgemeester Franc Weerwind en World Triathlon President Marisol Casado, die het veertigjarig bestaan van de Holland Triathlon als een prachtig moment zagen om een dergelijk gebaar te maken. Challenge Family CEO Jort Vlam heeft het boek al mogen lezen. “Dit boek geeft echt een inkijkje in de leefwereld van de triatleet, maar schetst vooral ook een prachtig beeld van de ontwikkeling die de sport de afgelopen veertig jaar heeft doorgemaakt. Hoe was het om veertig jaar geleden ‘een hele’ te doen? En wat zegt de nieuwe generatie atleten? Het is ongelooflijk bijzonder om veertig jaar Holland Triathlon door de ogen van de atleet te beleven.”

‘Iedereen die dit boek leest, zal voelen waarom de triathlon zo’n magische aantrekkingskracht heeft’

Vlam vindt het dan ook prachtig om juist al die atleten een exemplaar te mogen geven, volgende week wanneer Challenge Almere-Amsterdam weer op het programma staat. “Ik ben Tim Moria en Romy Louise van Schooneveld, die dit boek geschreven hebben, ontzettend dankbaar dat ze de rijke geschiedenis van ons evenement zo treffend hebben beschreven. Iedereen die dit boek leest, zal voelen waarom de triathlon zo’n magische aantrekkingskracht heeft. Het is niet alleen een feest om te lezen, maar het onderstreept ook heel mooi dat we in Almere – met elkaar – een hele bijzondere wedstrijd hebben. De Holland Triathlon vormt de bakermat van de Europese triathlon en het is niet voor niets dat het hoofdkantoor van Challenge Family er nu gevestigd is. Die Almeerse pioniersgeest, de drive om iets bijzonders te realiseren; na veertig jaar is die nog niks minder geworden.”

‘Triathlon is een sport van emotie. Van passie’

In het boek vind je onder andere een terugblik op de afgelopen veertig jaar Holland Triathlon: in vogelvlucht wordt er gekeken naar wat er allemaal gebeurde tijdens veertig jaar triathlon in Almere. Daarnaast dus onder andere uitgebreide interviews met nationale en internationale winnaars. “Triathlon is een sport van emotie. Van passie”, leggen auteurs Van Schooneveld en Moria uit. “Dat geldt niet alleen voor recreanten, maar zeker ook voor profatleten. Wat dat betreft was het heel gaaf om met al die winnaars die Almere rijk is – en dat zijn er nogal wat – terug te gaan naar het moment waarin zij als eerste over de streep kwamen. Het is magisch om te zien hoeveel dat nog steeds – in heel veel gevallen tientallen jaren terug – bij hen losmaakt.”

‘Deze wedstrijd laat niemand onberoerd’

Dat losmaken van emoties, is volgens Van Schooneveld en Moria dan ook onlosmakelijk verbonden aan de triathlon van Almere. “Wat begon met de Holland Triathlon en ongeveer tien jaar terug overging in Challenge Almere-Amsterdam, heeft altijd één verbindende factor gehad: het evenement raakt mensen. Of het nou de atleten zijn, de vrijwilligers, de organisatoren, de mensen uit de stad: deze wedstrijd laat niemand onberoerd. De triathlon loopt voor veel Almeerders – maar met hen ook duizenden atleten wereldwijd – als een rode draad door hun levens. Dát bijzondere aspect, die magie, die hebben we proberen te vangen in dit boek. Ik denk dat een evenement met deze historie en met deze aantrekkingskracht, dat absoluut verdient.”

Het boek wordt tijdens Challenge Almere-Amsterdam officieel gepresenteerd en elke deelnemer zal een boek ontvangen. Er is een Nederlandse en Engelse uitgave.

Romy Louise van Schooneveld is één van de auteurs van het boek. (Foto: 3athlon.nl)