Na 23 jaar competitief deel te hebben genomen aan triathlons en andere duursport wedstrijden, verlegt de Maltese Fabio Spiteri de focus naar de lange afstand; maar dan ook wel de héle lange afstand. Binnen vijf dagen zal hij namelijk vijf hele triathlons afleggen: 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,2 kilometer lopen. En dat dus maal vijf. De 45-jarige Spiteri hoopt zo in totaal een afstand van 1130 kilometer afleggen.

Double, Triple, Quadruple, Quintuple… 
Het evenement wordt georganiseerd door Swiss Ultra Triathlon. Behalve de ‘normale’ triathlon kent Ultra Triathlon ook de Double, Triple, Quadruple, Quintuple, Deca en nog extremere uitdagingen (een overzicht hiervan onderaan dit artikel, red). In het geval van Spiteri hebben we het dus over de Quintuple Ultra Triathlon. Spiteri – die eerder al deelnam aan een Triple – zal per dag binnen de limiet van twintig uur een hele triathlon af moeten leggen; dit geeft dus ruimte voor enkele uren slaap tussendoor.

Niet sneller, dan langer 
De atleet legt uit dat behalve zijn eigen competitiviteit, hij heel benieuwd is naar de limieten van het menselijk lichaam. In de afgelopen twee jaar stapte de Maltees over op de extreem lange afstanden. De reden voor deze overstap? Zijn leeftijd. Zo geeft Spiteri in een interview met de Times of Malta eerlijk toe: ,,Door mijn leeftijd merkte ik dat ik niet sneller wordt, dus besloot ik voor het lange werk te gaan. Dit zal mijn langste race tot dusver worden.”

Voorbereiding: blokken van vijf dagen 
Uiteraard is een goede voorbereiding essentieel voor een uitdaging als deze. Spiteri legt uit dat zijn training heel erg veranderd is ten opzichte van zijn programma’s voor de Triple. Dit keer draait hij een grote omvang in vijf opeenvolgende dagen, waarna hij enkele dagen volledig rust. ,,Het gaat allemaal over aanpassing van het lichaam. Om een beeld te geven bij mijn programma: in één van mijn trainingsblokken liep ik vijf dagen achter elkaar iedere dag 21 kilometer; vervolgens fietste ik vijf dagen 100 kilometer per dag; waarna ik vijf dagen 3,8 kilometer per dag zwom en aansluitend 100 kilometer per dag fietste. Vervolgens zou ik over vijf dagen iedere dag een halve triathlon afleggen enzovoort. Met ieder blok ging het volume omhoog.”

Dwars door Malta
Af en toe legde de atleet ook een hele triathlon af in training om een beeld te krijgen van zijn vorm. Eén van zijn laatste grote trainingssessies in voorbereiding op de Quintuple was de record brekende Run-Swim-Run challenge in Malta, waarbij Spiteri de lengte van de Gozo aflegde (een eiland bij Malta met een lengte van vijftien kilometer, red); het 6,3 kilometer lange kanaal naar Malta overzwom; en tot slot 30 kilometer liep tot aan het andere uiterste van het eiland Malta. In 5:36 uur verplaatste hij zich zo van het ene eiland naar het andere.

(tekst gaat verder onder foto)

De Strava gegevens van deze pittige training. (Foto: 3athlon.nl)

Dierenvriend
Regelmatig haalt dierenvriend Spiteri met zijn bijzondere races en trainingen geld op voor een goed doel gelinkt aan het welzijn van dieren. Zo haalde hij met zijn recente actie €2000 op voor het redden van verwaarloosde paarden. In de toekomst wil hij geld ophalen voor de Association for Abandoned Animals.

Van 27 tot 31 augustus waagt Spiteri zich aan de Swiss Ultratriathlon. Voor zijn eerste hele triathlon duikt hij dinsdag om 7 uur ’s ochtends in het water.