In 30 uur en twintig minuten volbracht de 62-jarige Rosie Spicer – ook wel ‘Ultra Nana’ – vorige maand de Ultraman Australia. Daarmee verbrak ze het voormalig Wereldrecord met 2:30 uur. Een race verdeeld over drie dagen en een afstand van tien kilometer zwemmen, 421 kilometer fietsen en 84 kilometer lopen. “Ik ben heel trots. Ik werd vierde overall bij de vrouwen en ik heb ook mannen verslagen, daar ben ik heel trots op”, vertelt ze aan ABC News.

Dat Spicer hiertoe in staat was, had de atlete twintig jaar geleden nooit voor mogelijk gehouden. “Ik heb mezelf nooit als een goede atleet gezien. Dat ik hier tussen de beste sta, is een magisch gevoel.” Dat sportieve zat er ook niet altijd in. Toen haar vader achttien jaar geleden overleed aan leukemie en Spicer oma werd, besloot ze iets te veranderen in haar leven. “Ik rookte en besloot dat ik daarmee moest stoppen”, reageert ze. “Ik begon rondjes rondom mijn huis te rennen, omdat ik het gênant vond om de straat op te gaan. Ik deed zeven rondjes om het huis; dat kwam neer op één kilometer. Ik weet nog goed dat ik dacht dat ik dit nooit zou kunnen.”

De atlete werd tijdens deze ontdekkingstocht aangemoedigd door haar man – Trout Wayth – die destijds al verschillende marathons in de benen had. Toen Spicer op 47-jarige leeftijd haar eerste Ironman volbracht, raakte ze verknocht. “Ik begon te huilen bij de finish, omdat ik niet kon geloven wat ik had gedaan. Ik was fitter dan ooit”, vertelt Spicer die ondertussen 25 Long Distances mag afvinken.

Spicer is regelmatig samen met Wayth aan de start van een wedstrijd te vinden, maar acht jaar geleden leek daar abrupt verandering in te komen toen haar man de diagnose leukemie kreeg. Ondanks deze verschrikkelijke ziekte is ook Wayth nog altijd sportief: “Trout verzorgt zichzelf goed. Hij heeft nu al acht jaar leukemie. Hij drinkt en rookt niet en doordat hij verder fit is, heeft hij nog een mooi leven. Je zou niet aan hem merken dat hij kanker heeft.”

Spicer zou graag andere mensen inspireren om ook sportief te worden. Het maakt niet uit op wat voor niveau: “Je hoeft niet te rennen, je kunt ook lopen. Je hoeft geen Steve Moneghetti (Australische langeafstandsloper, red.) te zijn, je moet gewoon bewegen!”