Mitch Kolkman is zojuist twaalfde – en laatste – geworden in de A-finale van de World Triathlon Indoor Cup. Dat is een lichte teleurstelling, des te meer omdat de Nederlander zo’n sterke dag beleefde en echt liet zien van wereldniveau te zijn. In de uiteindelijke finale kwam hij echter net te kort tegen de allergrootste mannen.

In de A-finale gingen dan ook een aantal echte toppers van start: Tim Hellwig, Csongor Lehmann, Vetle Bergsvik Thorn, Samuel Dickinson, Vincent Luis, Genis Grau, Gregor Payet, Casper Stornes, Antoine Duval, Aurelien Jern, Léo Fernandez en dus ook Mitch Kolkman. Prachtig om te zien was het dat Kolkman – jong en gretig als hij is – meteen het initiatief nam tijdens de 150 meter zwemmen en ook als eerste uit het water kwam. Op de fiets – 3 kilometer – bleef hij ook nog even vooruit, maar de paar seconden voorsprong die hij had waren logischerwijs niet vol te houden tegenover een jagend peloton.

Wat volgde was drie kilometer – of eigenlijk iets minder dus – waarbij de groep veel naar elkaar keek en er geen echte moves meer werden gemaakt. Net als in de vrouwenfinale zou ook hier de beslissing tijdens de afsluitende 1000 meter hardlopen vallen.

Gedragen door het eigen publiek ging Fransman Fernandez er lopend in verbluffend tempo vandoor en eigenlijk alleen Thorn en Hellwig konden volgen. Kolkman had meer moeite met het looptempo en volgde na de eerste tweehonderd meter op een tiende plaats en op een paar seconden achterstand. Niet veel later zakte hij terug tot de twaalfde en dus laatste plaats.

Toch kon ook Fernandez het tempo niet volhouden, begon hij steeds meer om zich heen te kijken en klonterde er weer een grote groep mannen bij elkaar. Helaas gebeurde dit allemaal voor Kolkman, die de aansluiting met de snelste mannen niet meer kon vinden.

Uiteindelijk won de Noor Thorn, na een prachtige versnelling, de race. Luis werd tweede en Stornes derde. Kolkman finishte als twaalfde.

B-Finale: Gjalt Panjer naar een vijfde plaats

In de B-finale – die eerder werd afgewerkt en waar atleten die de finale hadden gemist alsnog in actie mochten komen –  werd Gjalt Panjer vijfde. Dat betekende dus dat hij in het overall klassement zeventiende werd (er gingen twaalf mannen in de finale van start, red.). Panjer begon voortvarend en nam tijdens het fietsen een aantal keer de leiding, maar kende een slecht slotstuk op de fiets en eveneens slechte wissel. Daardoor begon hij als laatste aan de run. Tijdens die kilometer liep hij echter weer snel naar voren, maar met nog een paar honderd meter te gaan bleek het beste er vanaf, kon hij het gaat naar voren niet meer dichten maar juist net zijn vijfde plaats in de B-finale consolideren.