Als organisator hoop je je wedstrijd altijd in de oorspronkelijke vorm te organiseren, maar bovenal op de oorspronkelijke datum. Om dat laatste te realiseren wijkt de organisatie achter Challenge Geraardsbergen iets af van die oorspronkelijke vorm: een aantal wijzigingen, voornamelijk in parcours en finishlocatie, moeten er uiteindelijk toe leiden dat de wedstrijd ‘gewoon’ op 6 juni kan plaatsvinden.

“We hebben de beste intenties om onze race dan te organiseren”, aldus Race Director Tim Vidts. “We werken keihard om onze atleten een mooie en vooral ook veilige wedstrijd te bieden. Natuurlijk zal onze race er anders uitzien dan de voorgaande edities, maar we zijn vastberaden om er een COVID-proof editie van te maken.”

Er zal onder andere gewerkt worden met een team stewards dat alleen toeziet op het naleven van de corona-maatregelen. Daarnaast worden de side events – zoals bijvoorbeeld de  ‘3uur De Muur’, de ‘Womens Run’ en de ‘Challenge Swim – gecanceld én worden toeschouwers niet toegelaten bij de start, de wisselzone en de finish. “En daarnaast veranderen onze parcoursen gedeeltelijk.”

Het zwemonderdeel van Challenge Geraardsbergen blijft ongewijzigd, want pas op de fiets ondervinden atleten de eerste echte verandering. Ook al blijft de fietsroute nagenoeg gelijk, keren zij aan het einde niet terug naar het centrum van Geraardsbergen, maar buigen zij weer af naar de eerste wisselzone op vakantiepark De Gavers, waar ze eerder al hebben gezwommen. Vervolgens wordt vanaf hier ook twee rondes gelopen om uiteindelijk op De Gavers – dus weer niet in het centrum van Geraardsbergen – te finishen. “Op afgesloten terrein. En ook na de race worden er nog dingen gedaan om alles veilig te laten verlopen. Natuurlijk hopen we op begrip van alle atleten.”