NAQI, een Belgische fabrikant van ‘innovatieve huidverzorgingsproducten’, heeft een nieuwe ‘Aero Speed Gel’ ontwikkeld. Dat hebben ze samen met diverse experts gedaan en daarmee beloven ze minder aerodynamische weerstand voor wielrenners.

De werking van de gel is volgens NAQI te vergelijken met de aerodynamica van een golfbal, die door de deukjes in de bal verder vliegt dan een gladde variant. ,,Het opruwen van het oppervlak van een golfbal, of in dit geval het lichaam van een fietser, creëert een turbulente luchtlaag die ervoor zorgt dat de luchtstroom langer om het lichaam blijft hangen”, legt Nikolaas van Riet, wetenschapper en mede-uitvinder van de Speed Gel, uit. ,,Het moment waarop de luchtstromen scheiden wordt vertraagd en dit vertaalt zich in minder weerstand en dus een hogere fietssnelheid voor de fietser. En dat terwijl hij of zij hetzelfde vermogen levert.”

De Aero Speed Gel belooft de aerodynamische weerstand van fietsers te verminderen (Foto: Endurancebusiness.com)

Verschillende tests zijn uitgevoerd met tijdrijders, triatleten en professionele wielrenners in een windtunnel en de resultaten zijn veelbelovend. ,,We verwachten eind van deze maand het wetenschappelijk onderzoek te publiceren. Met de resultaten van dit eerste prototype gaan we de Aero Speed Gel nu verder ontwikkelen en optimaliseren”, licht Van Riet toe. Hoewel het product zich op dit moment nog in de laboratoriumfase bevindt, moet het product in de nabije toekomst gelanceerd worden.