Begin november maakte Ironman bekend dat Sergio Marquez – overall Age Group winnaar WK Ironman Hawaii 2019 – gediskwalificeerd werd vanwege het starten als pro in een andere race eerder dit jaar; iets dat niet rijmt met de regels. Het pakte overigens wel positief uit voor snelste Nederlander Derk de Korver (8:52:54) die daarmee opschoof van een zesde naar een vijfde plek in zijn Age Group M35-39. Maar voor Marquez dus minder goed nieuws. De Portugees doet nu, ruim een maand later, een boekje open over het ontstaan en de afhandeling van deze situatie.

Terwijl wij Marquez in eerste instantie herkenden van de startlijst met pro-atleten bij Challenge Almere-Amsterdam, verklaart hij nu zelf via Facebook dat hij zijn DSQ heeft te danken aan het starten als pro tijdens Ironman 70.3 Cascais. Ironman schijnt – wat betreft pro starts – dan ook geen rekening te houden met Challenge races. In het bericht benadrukt hij dat de fout bij de organisatie van de wedstrijd in Cascais ligt, aangezien zij hem verzekerde dat hij via een ‘invitation slot’ startte. ,,Tot de laatste week van oktober dacht ik dat ik tijdens de 70.3 in Cascais deelnam met een ‘invitation slot’ en dat ik de race voor het gemak van de organisatie startte tussen de pro’s”, aldus Marquez op Facebook over de race die voor alle problemen zorgde. Toch is dat gek, aangezien hij in de uitslagen duidelijk als pro naar voren komt. Daar komt bij dat hij sowieso al risico nam door – al dan niet bewust – niet één maar zelfs twee races als pro deel te nemen in 2019.

Toch zegt Marquez via Facebook eerlijk te racen: ,,Als kind hebben mijn ouders mij geleerd om een eerlijk mens te zijn, om altijd de waarheid te vertellen, wat de consequenties ook zijn. Dit is precies wat ik mijn hele leven heb gedaan, ook als atleet.”

,,Deze race was als een training en ik deed mee omdat de race director – een vriend van mij – het persoonlijk had gevraagd; hij overtuigde mij dat het mijn Age Group status niet zou beïnvloeden”, zo begint Marquez zijn uitgebreide verklaring op Facebook. Maar niets bleek minder waar: ,,Ik heb mij niet zelf aangemeld voor Ironman 70.3 Cascais. Ik vertrouwde er op dat de organisatoren – die mij dus hadden uitgenodigd – op de hoogte zouden zijn van de WTC (World Triathlon Corporation, red.) regels over professioneel racen en de licenties. Nou: dat waren ze dus niet. Ze hadden geen idee hoe het werkt!”

,,Ik ga er vanuit dat hij zich niet bewust was van de Ironman regels, iets wat hij later face to face ook bevestigde. Als hij de regels had gekend, had hij geweten dat een atleet niet als pro en Age Grouper kan racen in hetzelfde jaar. Hij zou ook hebben geweten dat om iemand als pro in te schrijven, het verplicht is een professionele status te ontvangen vanuit de bond. Hij had geen idee. Hij heeft de bond niet eens benaderd.”

Dit is de kant van het verhaal van Marquez, maar erkenning van de situatie vanuit de organisatie van Ironman 70.3 Cascais blijft uit: ,,De wedstrijdorganisatie (die nog voor de officiële DSQ bekend werd gemaakt werd benaderd door de WTC, red.) reageerde dat ik hen niets had verteld over mijn atleten status of een registratie als Age Grouper, en nog erger: dat ik mij zelf voor de race had ingeschreven.”

Marquez kreeg dus weinig bijval vanuit de organisatie. Voor hij tegengeluid kon geven verdween zijn naam uit de resultaten en zo lijkt hij zich er bij neer te moeten leggen. ,,Ja, ik heb hier ook schuld in. Maar moet ik mijzelf de schuld geven voor het vertrouwen van een wedstrijdorganisatie en het geloven in hun professionele competenties; het er vanuit gaan dat zij de regels kennen? Kunnen atleten organisaties niet meer vertrouwen als ze hen uitnodigen voor Ironman wedstrijden? Nu zou ik zeggen: nee.”

,,Ik ben alsnog blij dat ik de wedstrijd zuiver heb gewonnen en ik ben dankbaar voor alle atleten, die mij berichten hebben gestuurd dat ik alsnog hun winnaar ben. Desondanks ben ik – uiteraard – van streek en ontevreden met hoe de WTC hier mee om is gegaan.”