Een prachtige prestatie van Marlene de Boer, die vandaag niet alleen haar Age Group won tijdens het EK Ironman in Finland, maar ook een knappe zevende plaats overall pakte. Na 9:21:19 uur stopte De Boer de klok in de race die werd gewonnen door de Duitse Laura Philipp. Daarmee zat De Boer 42:50 minuut achter de winnares. Lenny Ramsey stond als Nederlandse pro dame aan de start vandaag. Zij finishte op een twaalfde plek en passeerde de streep na 9:39:17 uur (+1:00:48).

De Boer startte dan wel niet tussen de pro dames, maar met een zwemtijd van exact 57 minuut, klom ze als zesde overall aan wal (+3:20). Ramsey, die als 14e pro dame en 27e inclusief Age Groupers aan wal klom, keek op dit punt op tegen een achterstand van 13:58 minuut tot de drie dames – Philipp, de Amerikaanse Jocelyn McCauley en de Zwitserse Imogen Simmonds – die in dit eerste onderdeel bij elkaar bleven.

In het zadel verloor De Boer wat tijd op de snelste dames. Na bijna exact vijf uur te fietsen over 180 kilometer wisselde ze als zesde dame overall (+17:06). Ramsey klokte een fietstijd van 5:07:54 uur en lag daarmee buiten de top tien na het fietsonderdeel (+34:14).

Wat De Boer al begon met een sterk zwem- en fietsonderdeel, maakte ze af met een nette marathon. In 3:19:03 uur liep De Boer naar een mooie zevende plaats overall en de winst in haar Age Group: F30-34. Ramsey maakte tijdens het lopen een halve minuut goed op De Boer door 3:18:34 uur te klokken op dit onderdeel. Ze pakte daarmee een elfde plaats bij de pro’s, maar finishte doordat De Boer daar nog voor zat als twaalfe dame overall.