Geen Europese atleten, maar Amerikaanse vrouwen hebben zojuist het EK Ironman in Frankfurt gedomineerd. Na een mooi duel tussen voornamelijk Sarah True en Skye Moench, ging eerstgenoemde met de overwinning naar huis. Best presterende Europeaan was de Poolse Agnieszka Jerzyk; zij werd derde en complementeerde het podium.

True zat er met het zwemmen meteen goed bij en maakte onderdeel uit van een kopgroep van drie; samen met Lauren Brandon en Rebecca Clarke kwam ze na 52:19 minuut uit het water en daarmee had dit leidende trio een voorsprong van ruim 6:30 minuut op een achtervolgende groep waar onder andere Moench in zat, maar ook de Nederlandse Marlene de Boer. De Boer zou echter vanaf dit punt steeds meer achterstand oplopen en geen rol van betekenis in het wedstrijdverloop spelen.

Moench deed dat juist wel, want terwijl True uit de kopgroep wegzakte, reed Moench snel naar voren. In de eerste kilometers waren er tal van positiewijzigingen en halverwege het fietsonderdeel had Moench nog maar 1:23 minuut achterstand op Clarke en Brandon, terwijl True, Maja Stage Nielsen en Nina Derron nog tussen de koploopsters en Moench inreden.

Niet veel later vormde zich een kopgroep met zes vrouwen, ook met de zeer sterk fietsende Sara Svensk daarbij, en ging het tempo nog eens omhoog. Alleen Moench en Svensk konden dat tempo aan, want zij reden bij iedereen weg en eenmaal terug in T2 hadden ze een voorsprong van 2:52 minuut op True en Jerzyk, die als derde en vierde volgden.

Lang ging Moench vervolgens aan de leiding tijdens de run, terwijl Svensk al snel werd achterhaald door een eveneens sterk lopende True. Tot ongeveer halverwege bleef het verschil tussen de twee Amerikaanse vrouwen steeds zo’n twee minuten, maar toen ging de voorsprong van Moench ineens snel achteruit. Met nog twaalf kilometer te gaan lag True nog maar een halve minuut achter en drie kilometer later had ze de leiding in de wedstrijd van Moench overgenomen. De strijd ging alleen nog tussen deze twee vrouwen, want Jerzyk liep derde, maar op ruim vijf minuten achterstand.

True liep uiteindelijk overtuigend naar de overwinning in een tijd van 8:54:53. Moench werd tweede in 8:57:30 en beste Europese atlete werd Jerzyk, die derde werd in 9:02:53.