We hadden het al eerder over het seizoen van Michael Weiss, de Oostenrijkse triatleet die de laatste keer de pro-mannen race van Ironman Maastricht won. Afgelopen seizoen was zijn beste seizoen ooit, met drie Ironman en drie Ironman 70.3 overwinningen. Sportwetenschapper en coach Garth Fox schreef voor SRM training systems een uitgebreide analyse van Weiss’ seizoen op basis van zijn trainings- en race waarden.

Weiss is een van de weinige atleten die volledige transparantie biedt in zijn trainings- en racewaarden. Het is redelijk uniek dat er van een pro triatleet een dergelijke analyse gemaakt kan worden. Veel atleten zijn terughoudend wat trainingswaarden betreft, omdat dit de concurrentie mogelijk een voordeel kan bieden. Weiss en Fox zijn niet bang dat de concurrentie met deze informatie een groot voordeel kan halen op Weiss. Fox merkt in de inleiding van zijn analyse op dat de manier van trainen en racen van Weiss iets is dat voor Weiss werkt, maar dat dit zeker niet voor iedereen zal werken. Dit is een heel individuele benadering en iedereen reageert anders op trainingsstress. Daarnaast is het niet aannemelijk om Weiss’ fietsprestaties te evenaren, met zijn 30 jaar bijna dagelijks trainen. De openheid van Weiss laat zien dat hij de laatste vijf jaar qua race- en trainingswaarden nauwelijks vooruit is gegaan, maar wel consistenter en slimmer geworden is in zijn racen.

Het aantal trainingsuren van Weiss is niet spectaculair met gemiddeld 18 uur per week. Hierbij merkt Fox op dat dit precies genoeg is om zijn niveau te halen, maar te weinig om vermoeidheid op te bouwen en overtraind te raken. De variatie in aantal trainingsuren is groot, van 8 uur in sommige weken, tot 30 uur in de voorbereidende fase. Een typische week bestaat uit vijf keer zwemmen, vier keer fietsen en lopen en twee krachttrainingen.

(tekst gaat verder onder de foto’s)

Een gemiddelde trainingsweek van Michael Weiss (Foto: SRM.de)

 

De seizoensopbouw van Michael Weiss (Foto: SRM.de)

Weiss had in de opbouw van zijn afgelopen jaar twee grote trainingsblokken, die Fox ‘making the cake’ noemt. Hierin werd gebouwd aan de basis, het fundament om tijdens het race-seizoen goed te kunnen presteren. In deze periode werd vooral in de lagere zones getraind om een efficient aeroob systeem te stimuleren. Anders dan de populaire verhouding van 80/20, waarin 80% in de lagere inspanningszones wordt getraind en 20% in de hogere zones, ligt de verhouding bij Weiss dichter bij 95/5, zoals te zien is in onderstaand diagram. Weiss heeft afgelopen jaar voor het eerst een schema aangehouden waarin hij meer racet, wat hem dwingt minder te trainen en meer rust te nemen. Dit klinkt tegenstrijdig, maar een valkuil voor Weiss is dat hij te veel traint en daardoor vermoeid aan de start van een race staat. Dit zorgde ervoor dat Weiss dit jaar maar liefst twaalf maal aan de start van een Ironman (70.3) stond.

(tekst gaat verder onder de foto)

Verdeling in intensiteit (Foto: SRM.de)

De manier van trainen bezorgde Weiss een seizoen waarin hij consistent kon presteren en zelfs aan het einde van het seizoen in twee weken twee Ironmans kon winnen. Anders dan bij andere atleten heeft Weiss geen duidelijke pieken in het seizoen, maar hij is juist het hele seizoen sterk. In onderstaande tabel met racewaarden is dat goed te zien. Tijdens de Ironman 70.3’s produceerde hij gemiddeld 335-364 watt op de fiets. Ironman 70.3 St. George was hierin een uitschieter doordat het parcours heuvelig is, waardoor er makkelijk hogere wattages getrapt kunnen worden, terwijl tijdens de afdalingen over brede wegen weer goed hersteld kon worden. Tijdens de Ironmans waren de gemiddelden 314-322 watt: een heel consistente prestatie. Uit de loopsnelheden vallen minder conclusies te trekken: Weiss is een atleet die alles doet voor de winst, maar als de winst binnen is zal hij ook niet harder pushen dan nodig. Zo is hij na de race sneller hersteld om weer aan de training te beginnen.

(tekst gaat verder onder de foto)

Een overzicht van de fiets- en loopprestaties van Michael Weiss in 2018 (Foto: SRM.de)

Een ander uniek aspect van de trainingen van Weiss is dat hij traint voor specifieke delen van het parcours of momenten in de race. Weiss is niet de snelste zwemmer en vaak doet zich het scenario voor dat Weiss tijdens de race een groep atleten moet inhalen. Hier traint hij specifiek op door blokken te rijden waarin hij eerst 10 minuten op racetempo rijdt, vervolgens ver daarboven om te simuleren een groep voorbij te rijden, gevolgd door nog eens een periode een stuk boven racetempo om een gat te slaan, om tenslotte weer terug te vallen naar race tempo. In onderstaande afbeelding is te zien hoe dit eruit ziet.

Een specifieke fietstraining van Michael Weiss (Foto: SRM.de)

Zoals bovenstaand al beschreven is Weiss een pro triatleet met veel ervaring en trainingsuren achter zich. Toch zijn er uit de manier van trainen en de seizoensopbouw lessen te trekken die voor alle atleten gelden. De belangrijkste les is dat je altijd moet oppassen dat je niet te veel traint, maar ook dat je niet te veel intensieve uren maakt. Daarnaast is een seizoen met meer racen natuurlijk voor iedereen leuker, maar helaas niet voor iedereen haalbaar. De volledige analyse van Fox kun je lezen op de site van SRM.