Het triathlonseizoen staat op het punt aan te breken en langzaamaan zullen veel triatleten zich op gaan maken voor hun eerste wedstrijd. Hoe zijn de atleten de winter doorgekomen? En waar zullen zij zich komend seizoen op richten? Stijn Jansen is de afgelopen maanden maar liefst 7 kilo spiermassa aangekomen en dat moet hem vooruithelpen op de sprintafstand.

Vorig seizoen stond het geluk niet aan de zijde van Stijn Jansen. Nadat hij bij drie van de vier Europa Cups de finish niet bereikte, scheurde hij voor de start van het EK Mixed Club Relay in Lissabon ook nog eens zijn bovenbeenspier. ,,Ik kon mijn team natuurlijk niet laten zitten, dus ik ben daar wel gestart”, blikt Jansen terug. ,,Ik heb uiteindelijk nog hard gezwommen, gefietst en gelopen, maar daarna moest ik mijn lichaam een paar weken rust geven om te herstellen.”

Half november kon Jansen zijn trainingen weer rustig oppakken en sinds januari draait hij weer zijn standaard trainingsweken van 22 uur. ,,Het maakt helemaal niets uit dat ik door die blessure een paar weken training heb gemist. Bijna niemand komt de winter zonder problemen door”, stelt Jansen. ,,Het is alleen maar goed dat mijn lichaam rust heeft gekregen en tijd om te herstellen. In de zomer hoef ik pas goed te zijn.”

Van botje naar spierbundel
Maar de afgelopen maanden heeft Jansen wel degelijk een stap gemaakt. Hij heeft dus maar liefst 7 kilo spiermassa ontwikkeld. ,,Ik was best wel een botje en wilde breder en sterker worden. Ik heb een hoge natuurlijke snelheid, maar ik merkte dat ik kracht miste en die snelheid daardoor niet vast kon houden”, legt Jansen uit, die in slechts een paar maanden tijd van 56 kg naar 63 kg is gegaan. ,,Met meer spiermassa word je ook minder snel ziek en doe je het beter in het gevecht tijdens het zwemmen.”

Naast meer krachttraining, is Jansen ook voor het hardlopen anders gaan trainen. ,,Ik doe nu langere tempo’s om meer inhoud te creëren. Vorig jaar liep ik 35 km per week, dat is nu wel 55 km”, vertelt Jansen. ,,Ik maak plezier en doe mijn ding. Dat is een fijn gevoel en daardoor kan ik mezelf goed ontwikkelen.”

(tekst gaat verder onder foto)

Jansen heeft zijn hardlooptrainingen anders aangepakt. (Foto: David Herrera)

Om zich volledig op zijn eigen ontwikkeling te focussen, traint Jansen vaak alleen. ,,Ik train meestal niet met andere gasten, want dan ontstaat er een onderlinge strijd. Daarom ben ik nu ook met de Paralympische jongens op trainingsstage naar Alicante. Zij weten wat ze willen en zoeken geen concurrentie op in trainingen. Daardoor kunnen we goed samen trainen.”

Tot zaterdag verblijft Jansen nog in Alicante, waar hij dan tien dagen is geweest. ,,Mijn benen zijn verbrand, maar de trainingen gaan relaxed. Ik train hier eigenlijk niet anders dan in Nederland, ik fiets alleen wat meer”, laat Jansen weten, die over een maand zijn seizoen zal openen met een Indoor Triathlon Europa Cup in het Franse Lievin. ,, Dat wordt geen piekwedstrijd, maar ik wil wel goed zijn. Ik doe die wedstrijd vooral om te zien wat ik kan bereiken met de trainingen die ik nu doe.”

Jansen zal in het begin van het seizoen in ieder geval starten bij verschillende Europa Cups, maar zijn ambities reiken verder dan Europa. ,,Ik gebruik die wedstrijden om in vorm te komen. Ik hoop daar met een aantal top 10 klasseringen punten te pakken voor de ITU-ranking, zodat ik later in het seizoen misschien bij World Cups van start kan gaan.”